Jubilarna utakmica
17. maja 2018.
Otvoren sedmi ProFiFest
17. maja 2018.
Prikaži sve

Muzeji kao kulturni pejzaž lokalnih zajednica

Manifestaciji „Muzeji za 10“, koja se do prošle godine odvijala pod imenom“Muzeji Srbije-10 dana od 10 od 10“, i ove godine priključio se Narodni muzej Toplice. Manifestacija je počela 14. a trajaće do 20. maja. Muzeji će na ovaj način kroz zajednički rad ukazati na bogatstvo i vrednosti, koje se čuvaju u ustanovama kulture u Srbiji, a višednevnim programom će pokušati da svoje sadržaje približe posetiocima.

-Muzeji su sastavni deo lokalnih zajednica, njihov kulturni pejzaž i njihovo prirodno okruženje.Tokom ovih dana, publika u Prokuplju će kao i ranijih godina, imati priliku da vidi bogate i sadržajne programe, koje je pripremio Narodni muzej Toplice, ali  su mu se u obeležavanju ove značajne i važne manifestacije, pridružili i Kulturno-obrazovni centar „Toplica“, Dom kulture, Dom učenika srednjih škola i prokupačke osnovne i srednje škole. Naši sugrađani će biti u prilici da obiđu i uživaju u besplatnim programima, koji obuhvataju čitav niz izložbi i pratećih aktivnosti u vidu prezentacija, radionica, dečijih programa, predavanja, javnih razgovora i drugih sadržaja, rekla je većnica za kulturu u Opštini Prokuplje Milica Erić,  zahvalila se prisutnima i pozvala ih da posete programske sadržaje ove manifestacije.

Tema ovogodišnje manifestacije je „Hiperpovezani muzeji“.

-Sam izraz hiperpovezanost osmišljen je 2001. godine, kako bi ilustrovao današnja mnogobrojna sredstva komunikacije, kao što su direktni kontakti, elektronska pošta, instant poruke, telefon ili internet. Kako globalna mreža povezanosti svakodnevno postaje složenija i raznovrsnija, muzeji su odlučili da se pridruže ovom trendu, te je upravo iz tog razloga odabrana baš ova tema, istakao je direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić.

Ova manifestacija, koja se u našoj zemlji održava po četvrti put,obuhvata i Međunarodni dan muzeja (18. maj) i 14. Evropsku noć muzeja (19. maj), kao i Nacionalnu nedelju muzeja.

Program ove manifestacije u našem gradu otvoren je prezentacijom  rada Arhimedia grupe, Matematičkog instituta SANU i Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu. Nju je u galeriji „Boža Ilić“ otvorio stručni saradnik za naučno-istaživački rad Arhimedia grupe Dušan Tatić, kada je prikazao rad kose ravni, koju naši sugrađani mogu da vide u galeriji do kraja ove manifestacije. Veliku pažnju i interesovanje publike imao je i javni čas „Žene u Topličkom ustanku“, koji su održali učenici četvrtog razreda prokupake gimnazije. Učenici osnovnih škola su pokušali da podsete na važne događaje iz naše prošlosti, koje ne smemo da zaboravimo, kroz radionicu  „Dotaknimo prošlost“. Javni čas „Muzika našeg kraja“ i promociju filma na francuskom jeziku za posetioce su ovaj put pripremili učenici Osnovne škole „Milić Rakić Mirko“, dok su za veličanstveni koncert kao i svake godine bili zaduženi učenici Muzičke škole „Kornelije Stanković“. Oni su za sve ljubitelje popularne svetske muzike izveli kompozicije iz poznatih filmova.

I galerija Fil-art se i ove godine pridružila programu obeležavanja manifestacije „Muzeji za 10“. U njoj je predavanje o životu i radu Nikole Tesle održao profesor doktor Šandor Šetalo sa Akademije umetnosti u Novom Sadu. On je održao i filmsku radionicu pod nazivom „Osnovi filmskog jezika“.

Neizostavni saradnik prokupačkom muzeju je svakako i ove godine bila Osnovna škola „Svetislav Mirković Nenad.“ Ona je publici predstavila priču kroz prezentaciju o propagandi u toku Prvog i Drugog svetskog rata. Njihovi drugari iz Velike Plane za ljubitelje ruskog jezika održali su javni čas na temu „Jesenjin-Pismo majci“.

Književna omladina Prokuplje, ljubiteljima poezije omogućila je i ovaj put nesvakidašnje uživanje. Njeni članovi su govorili svoje pesme, kojima je tema bila stihoviMatije Bećkovića „Eno moje poezije kako prelazi ulicu“.

Svoj doprinos u manifestaciji „Muzeji za 10“ dao je Kulturno-obrazovni centar u saradnji sa Plesnim centrom „Star“ i Plesnim klubom“Feniks“ u programu „Zaplešimo zajedno klasičan i moderan ples“.

Ovaj bogat i raznovrstan program dešavao se u toku prva tri dana manifestacije, da bi danas bio nastavljen prezentacijom učenika prokupačke gimnazije, pod nazivom „Ne za školu već za život učimo.“ Gimnazijalci su ovom prilikom predstavili svoju školu od samog njenog osnivanja pa sve do danas.

Program se nastavlja danas u 16 sati u , kada će ljubitelji pisane reči moći da uživaju u literarnim radovima na temu „Hiperpovezanost- mogućnost za sticanje novih znanja“ koji je pripremio KOC „Toplica.  Manifestaciji se priključio i Dom učenika srednjih škola koji je za  Prokupčane pripremio „Poetsko-muzičko veče“, od  18 sati.

Veličina slova: