Парк у центру града добија нову расвету
25. марта 2019.
Повећање наталитета у Топлици: Још један рекорд, за недељу дана рођено 19 беба
25. марта 2019.
Прикажи све

Нагле промене температуре сметају срчаним болесницима

У последњих недељу дана, Одељење за пријем и збрињавање хитних стања прокупачке Болнице “Др Алекса Савић” бележи повећан број пацијената који се јављају лекару због срчаних тегоба и повишеног крвног притиска.

-Само током јучерашњег дана, на Ургентном одељењу прегледано је и упућено на даљу дијагностику 48 пацијената. Углавном се ради о хроничним, срчаним болесницима, а тегобе су имали и они који имају проблем са крвним притиском, који варира од веома високог до сниженог, казала је портпарол прокупачке Болнице Натали Николић.

Према њеним речима, у овом периоду пацијенти се јављају због различитих тегоба, али је највећи број оних који траже помоћ лекара због осцилација крвног притиска.

-Промене времена могу да сметају и физички здравим особама, у осетљиву групу спадају метеоропате, а најосетљивији су срчани болесници, упозоравају кардиолози и истичу да температурне осцилације најчешће доводе до осцилације крвног притиска.

Познато је да се крвни судови шире и скупљају на топлоти и хладноћи, а честе промене негативно утичу на кардиоваскуларни систем и могу да доведу до губитка течности у организму, згрушавања крви, потенцијалне тромбозе и до инфаркта.

-Због овога су од пресудног значаја превентивне мере, које треба предузети када нагло отопли, а које подразумевају што већи унос течности, углавном воде која одржава одговарајућу телесну температуру, истичу лекари.

За особе са повишеним крвним притиском важи да забораве на  масну и слану храну јер таква храна повећава притисак и негативно делује на крвне судове.

Савремена наука утврдила је да у зависности од утицаја времена, постоји 13 група болесника који су прилично осетљиви на временске прилике, међу којима су реуматичари, астматичари, срчани болесници (ангина пекторис, висок крвни притисак), они који имају чир на дванаестопалачном цреву и желуцу, пацијенти који пате од разних психичких тегоба, пре свега-психозе.

Величина слова: