Прикупљено више од два милиона динара
9. фебруара 2018.
Прекид струје због ремонта опреме
12. фебруара 2018.
Прикажи све

Науку применити у пракси

Општина Прокупље, у сарадњи са Пољопривредно стручном службом,  за воћаре је организовала предавање на којем  је шеф катедре Пољопривредног факултета проф.др Драган Николић говорио на  тему „Клонска селекција облачинске вишње, а Бранислав Вековић из Министарства за пољопривреду, водопривреду и шумарство-сектор за рурални развој о програмима подршке Европске уније кроз ИПАРД пројекте.

Угледног  стручњака са генетику и оплемењивање, селекцију и одабир   репродуктивног материјала облачинске вишње, заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић упознао је са производњом овог воћа на територији прокупачке општине.

-На територији општине Прокупље засади вишње  налазе се на површини већој од 2.000 хектара.Годишња  производња износи у просеку око 15.000 тона, чија је вредност  близу 20 милиона евра, изјавио је Пауновић додавши да је у производњи овог траженог воћа на иностраном тржишту неопходно применити нова технолошка и научна сазнања.

Проф.др Драган Николић у свом излагању истиче значај вишње  у спољнотрговинској размени за Србију.

Након шљиве и јабуке у нашој земљи највеће површине налазе се под вишњом.

-По производњи вишње Србија заузима седмо место у Европи. Пре две године у европским земљама произведено је  око 1,25 милиона тона вишње, од којих 85 хиљада у нашој земљи, изјавио је он и додао да је дошло време када се много тога треба мењати у производњи овог воћа.

Нова научна достигнућа до којих су дошли еминентни стручњаци на огледним пољима дала су добре резултате и због тога их треба примењивати у пракси, чуло се на предавању.

-Одабир сорте и садног метеријала, уз примену агротехничких и других мера, је главни чинилац за  повећање приноса и квалитета плодова.Због тога је неопходно да се приступи оплемељивању вишње  у циљу повећања родности, мање бујности стабала, отпорности на зимске мразеве и узроковаће појединих болести, рекао је Николић који је посебно истакао  да нема праксе без науке, нити науке без праксе.

На предавању је речено и то да се захтеви за доделу подстицајних средстава из фондова ЕУ из ИПАРД програма подносе  до 26.фебруара ове године и да ће саветодавци у ПСС пружити  неопходну помоћ  у попуњавању  неопходне документације свим пољопривредницима који желе да конкуришу за доделу ових средстава.

Осим саветодаваца из ПСС Прокупља, овом предавању присуствовали су и саветодавци из Краљева и Чачка.

Величина слова: