Млади хармоникаши одушевили посетиоце
20. јула 2019.
На Прокоповданској академији уручене награде овогодишњим лауреатима
21. јула 2019.
Прикажи све

Навечерје славе Свети Прокопије обележиле свечана литургија и литија кроз град коју је предводио владика нишки Арсеније

Навечерје славе Свети Прокопије обележиле су света архијерејска литургија коју је у цркви са именом заштитника града Прокупља, у присуству градоначелника Александра Симоновића са сарадницима,  представника грчког града Сереса и многобројних грађана одржао владика нишки Арсеније са свештенством топличким.

Након свечане литургије, улицама Прокупља прошла је славска литија, у којој су поред високих представника цркве и Града, уважених иностраних гостију, представника Војске Србије и Министарства унутрашњих послова били и многобројни грађани Прокупља.

Литија се кретала главном прокупачком улицом, а пратили су је мирис тамјана, песма црквеног хора и звона са звоника цркве Светог Прокопија.

У колони, уз представнике војске и полиције,који су носили црквена знамења, кретала су се и деца у народним ношњама,у чијим рукама су окићене цвећем биле иконе Светог Прокопија и других светаца.

По завршетку ове величанствене литије,  у порти цркве Светог Прокопија, градоначелнику Прокупља , представницима братског града Сереса и окупљеним грађанима, обратио се владика нишки Арсеније. Он је уз славске честитке, свима пожелео много успеха и здравља.

Говорећи о Светом Прокопију, владика Арсеније је цитирао делове јеванђеља по Матеју, у коме је описано житије и страдање Светог великомученика Прокопија, по коме Прокупље носи име.

-Христова жртва, његово великомучеништво, његова проливена крв на крсту, његова жртва за читав људски род симбол је мучеништва у коме се огледају сва будућа страдања и мучеништво кроз које су се великомученици, као што је био и Свети Прокопије, најближе приближили Богу, казао је владика Арсеније.

Он је подсетио да се овај великомученик, некада римски војсковођа Неаније, упозорен од Христа да не убија хришћане, преобратио у хришћанског верника и заветовао Богу на највећу жртву и страдање за добро хришћанског света и тиме завредио и спасење душе и вечни живот.

-Ваша црква и светац на чијим моштима она почива, имају непроцењиву вредност у хришћанству  јер су најсветије наше цркве посвећене страдалницима, свецима који су своју крв пролили штитећи народ, истакао је владика Арсеније.

Он је овом приликом рекао да ће Прокупље, кога чува и штити Свети Прокопије, заштитник града , веома брзо добити још једну светињу у којој ће  почивати мошти Светог Ђорђа и изразио наду да ће црква која се зида у Прокупљу бити завршена већ наредне године.

По завршетку црквеног дела навечерја славе Свети Прокопије, свештенство, представници Града Прокупља и гости присуствовали су „Прокоповданској академији“, на којој су најзаслужнијима уручене Плакета Свети Прокопије и захвалнице.

Величина слова: