Обележен Светски дан здраве хране
16. октобра 2018.
Корисници Дома старих посетили Дневни боравак „Сунце“ у Водицама
17. октобра 2018.
Прикажи све

Нема споменика у Србији какав је овај посвећен „Гвозденом пуку“

Иако је прошло скоро па недељу дана, житељи Прокупља, али и целог Топличког округа још увек су под утиском због откривања споменика посвећеног „Гвозденом пуку“. Како кажу, воле да дођу овде, да се поклоне прецима, одморе на оближњој клупи. Неретко се направи и по која слика, за успомену.

 

-Оваквог споменика нема. Разликује се од свих у Србији, слажу се грађани које смо затекли у парку.

Спомен-парк открили су у петак премијерка Србије Ана Брнабић и председник Општине Прокупље Александар Симоновић. Откривању су присуствовали министри, државни секретари, народни посланици, представници локалне самоуправе, више хиљада грађана.

-Непријатељи су овај пук звали велики, будни јер је својом храброшћу показао како се треба борити за своју земљу и слободу. Гвоздени Топличани, дали су своје животе за слободу коју данас имамо. Стати пред овај споменик је више од части и обавеза, казала је председница Владе на откривању.

 

Оно што овај споменик разликује од осталих је и то што је за њега урађена мобилна апликација.

-Топлица нам је потребна да рађа нове јунаке, нове гвоздене пукове, не за ратове и блато него за путеве, школе, болнице, фабрике, за све оно што слобода треба да буде, а то је слобода воље, рада, избора, кретања, говора, мисли, једнакости и права. То је хтео овај Гвоздени пук. Зато данас имамо обавезу да то што су оно желели, остваримо, рекла је тада премијерка Србије Ана Брнабић.

 

Величина слова: