Topličanin srpskoligaš!!!
10. juna 2019.
Savetodavci uvek u službi poljoprivrednika
10. juna 2019.
Prikaži sve

Nemački film pobednik ProFiFesta u Prokuplju

Dodelom nagrada u Galeriji “Boža Ilić“ u Prokuplju, završen je osmi Međunarodni prokupački filmski festival „ProFiFest“. Žiri, koji su činili Greg De Kjur, Dragana Mićalović i Andrej Nosov, doneo je sledeće odluke o najboljim filmovima.

Gran pri za najbolji film pripao je filmu „God Has Already Gone Ahed“, reditelja Petera Bovinga iz Nemačke-„zbog bogate autorske vizije i posebnog autorskog pečata, ali i ambicioznosti i pretencioznosti filma“.

Najbolji dokumentarni film, prema mišljenju žirija je „Time machine“, reditelja Jan Bujnowskog iz Poljske-„za sinematično i autentično ispričanu priču, koja duboko zadire u ljudsku prirodu.“

U kategoriji domaćeg filma, titulu najboljeg je poneo film „Žmurke“, reditelja Ognjena Petkovića-„koji se izdvojio specifičnim filmskim jezikom, posebno fotografijom, koja daje poseban umetnički pečat filmu“.

Za najbolji animirani film, proglašen je „Skyscrapers“, Fabienne Giezedanner iz Švajcarske-„za negovanje sopstvene poetike u animaciji, duhovitost i posebnu tranziciju u naraciji“.

Ovogodišnji najbolji igrani film je „Moon Drops“, reditelja Yorama Ever-Hadanija iz Izraela-„koji koristi majstorski filmski jezik, sa puno različitih emocija i veoma upečatljivom glumom“.

Za najbolji eksperimentalni film, proglašen je „Deguste“, Stephane Baz iz Francuske-„zbog slikanja druge strane svega prikazujući žudnju na specifičan način“.

Nagradu za ovaj film primila je direktorka Francuskog instituta Marion Vian.

Dodeljena su i dva specijalna priznanja ProFiFesta filmovima „American Mariage“, reditelja Giogio Arcelli Fontane iz SAD, koji je prikazan u glavnom takmičarskom programu i „Čelične ratnice“ Jelene Mile u srpsko-švedskoj koprodukciji, koji je prikazan u kategoriji ženski filmski rukopis. Izdvojen je kao poseban zbog „suptilnog korišćenja glumačkog ispovednog izraza u tumačenju većeg broja istorijskih ličnosti, srpskih heroina iz Prvog svetskog rata“.

Direktor “ProFiFesta“ Žikica Jovanović je ocenio Festival uspešnim i posebno istakao dečiji filmski kviz, na kojem je prisustvovalo više stotina dece.

-Vrlo pozitivno na Festival reagovala je i publika u Žitorađi i Lukovskoj banji. Ona je pokazala veliko interesovanje i zadovoljstvo što je bila deo ovog velikog kulturnog događaja, ne samo za ovaj deo Srbije, već i za međunarodnu filmsku scenu, istakao je Jovanović.

Festival je organizovao Film klub Prokuplje uz podršku Ambasade SAD u Srbiji, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Prokuplja i lokalnih sponzora.

Veličina slova: