Завршен још један сеоски пут и прелаз преко реке
22. маја 2018.
Прокупачко позориште заблистало у Лебану
23. маја 2018.
Прикажи све

Неолитска научна журка у Плочнику

Више од 200 посетилаца прошле суботе уживало је у неолитској научној журци у Археопарку у Плочнику, која се дешавала у оквиру манифестације „Музеји Србије за 10“.

И овај пут су организатори на врло интересантан, али и конкретан начин, успели да споје музеј и математику.

-На овај начин смо желели да промовишемо науку и другачији начин учења, а посетици научне журке су имали прилику, не само да се забаве, већ и да учествују у свим активностима, рекла је археолог и музејски саветник Јулка Кузмановић Цветковић.

И како то обичај налаже, посетиоци су од домаћина најпре чули интересантну причу о значају Плочника, животу људи у неолиту, о томе како се топила руда бакра у то време, како се месио неолитски хлеб, како се ткало на разбоју на коме је неолитски човек правио тканину.

У клинописној радионици посетиоци су научили да пишу онако како су то чинили древни Сумери, Акађани, Вавилонци, Асирци, Угарићани. У овом необичном и несвакидашњем дану за многе, који су се можда по први пут нашли на оваквој једној журци, одржано је и предавање на тему „Гљиве-шумски интернет, храна, отров и лек“, али и „Математика (ни) је уметност-радионице“. Уживали су посетиоци у свему тог дана, посебно зато што су, како кажу, могли активно да учествују у радионицама, које су организоване на локалитету и буду део оваквог једног пројекта.

-Све је било занимљиво и лепо, а посебно смо се радовали  радионици „Декупаж на неолитској керамици“, истакли су овом приликом посетиоци.

У овом необично занимљивом дану, Музеју су се придружили и Драмски студио  Гимназије, али и све четири прокупачке основне школе. Били су ту и ученици Гимназије и Техничке школе „15.мај“, нишке основне „Др Зоран Ђинђић“ и Гимназија „Бора Станковић“, као и нишко Миколошко друштво и Народна библиотека „Раде Драинац“ из Блаца.

 

Као друштвено одговорна фирма и партнер Народном музеју Топлице у оваквим акцијама била је и овај пут и Сосијете женерал банка, која је за своје раднике организовала управо у Археопарку Плочник „Тим билдинг деј“.

Величина слова: