Cvetanje pojedinih voćnih vrsta, a to se prvenstveno odnosi na višnju i šljivu, uslovilo je i njihovu zaštitu.
-Savremena poljoprivredna proizvodnja, zbog većih prinosa, zahteva i upotrebu zaštitnih hemijskih sredstava, izjavila je savetodavac za zaštitu bilja u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi u Prokuplju Ivana Obradović i dodala da prekomerno i nekontrolisano tretiranje voćnih zasada ima za posledicu uništavanje pčelinjih društava.
Pčele imaju pozitivan uticaj na povećanje rodnosti po osnovu većeg broja oprašenih cvetova i zametnutih plodova. Oprašivanjem smešom polena sa većeg broja cvetova dobijaju se krupniji, intenzivnije obojeni i pravilno oblikovani plodovi, odnosno plodovi veće tržišne vrednosti.
Prema njenim rečima, u nauci je dokazano, a u praksi potvrđeno, da pčele kao oprašivači imaju nezamenjivu ulogu i presudan uticaj na broj i kvalitet zametnutih plodova, što znatno utiče na ekonomičnost voćarske proizvodnje.
U periodu intezivnog tretiranja u zasadima voća, neophodna je saradnja voćara i pčelara. Na osnovu važećih zakonskih propisa, poljoprivrednici su u obavezi da o planiranom tretiranju biljaka i voća preparatima otrovnim za pčele, obaveste pčelare u svom okruženju u prečniku od pet kilometara.
-Kod nas ne postoji praksa iznajmljivanja pčelinjih društava, kao u razvijenim zemljama. Voćarima se preporučuje da u fazi cvetanja ne koriste insekticide, a da fungicide, koji nisu otrovni za pčele, primenjuju u večernjim satima, rekla je Ivana Obradović i dodala da je u interesu i voćara i pčelara da međusobno sarađuju radi obostrane koristi.