Почиње обука за оне који нису служили војску
1. марта 2019.
Препознатљив и квалитетан програм Дома културе
1. марта 2019.
Прикажи све

Незаобилазни приручник за средњошколце, студенте и истраживаче

У организацији Народне библиотеке “Раде Драинац“, у Народном музеју Топлице представљена је књига „Топлица и Добрич“, историчара Борисава Челиковића. Реч је о, до сада, најпотпунијем зборнику текстова о прошлости и пореклу становништва Топлице и Куршумлије.

-Бројна и веома динамична миграциона кретања и етнички процеси, који су се до данас извршили на подручју Топлице, формирали су ово подручје Србије у специфичну област, како у етничком и популационом развоју, тако и у погледу многих и интензивних културних укрштања, која су се у условима етничких процеса извршила на овом подручју. Као резултат свих ових појава, формиран је квалитативно нов етнички и културни профил Топличана у току најновијег периода развоја, који у себи носи многе елементе традиционалне културне баштине, рекао је, између осталог, историчар Челиковић.

Борисав Челиковић је најпознатији по интересовању и проучавању порекла становништва Србије. Он је приређивач едиције „Корени“, у издању Службеног гласника, од њеног установљења.

У изложеним анализама и закључцима у књизи, аутор је покушао да сагледа у којој су мери етнолошки фактори били значајни за проучавање појединих фаза у културном развоју Топлице.

-Какве ће бити даље перспективе у формирању савремених одлика живота и обичаја Топличана, може се претпостављати углавном на основу, у целини сагледаних праваца етничких кретања и процеса и културних преображаја овог краја, додао је аутор.

Директор Народне библиотеке „Раде Драинац“, Драган Огњановић, који је такође говорио о овој књизи, истакао је да она представља капитално дело и да је то прва књига у којој су Топлица и Добрич обрађени по методологији Јована Цвијића.

-Она ће бити незаобилазни приручник за средњошколце, студенте и све истраживаче, који буду желели да истражују Топлицу и Добрич, нагласио је Огњановић.

Разматрања о етничким процесима и традиционалној култури Топлице, не значе и завршетак постављених проблема проучавања.

-Тек после, овде извршених, основних проучавања, може се прићи детаљним етнографским монографским проучавањима Топлице, која ће показати и потврдити да је Топлица једна од специфичних области централног дела Балканског полуострва, са обележјима традиционалне културе метанастазичких балканских подручја, закључио је историчар Борисав Челиковић.

Величина слова: