Удружење инвалида рада и инвалидских пензионера поделило пакете својим члановима
11. децембра 2019.
Спортски викенд
13. децембра 2019.
Прикажи све

Ниске температуре и велика влажност ваздуха не погодују срчаним болесницима и астматичарима

„У протекла 24 сата, помоћ лекара Службе хитне помоћи у прокупачком Дому здравља затражила су 54 пацијента, што се може сматрати уобичајеним бројем за ово доба године“, казали су данас из Службе за информисање те здравствене установе.

Како су нагласили, за сада није забележен ниједан случај оболевања од грипа, а пацијенти су најчешће тражили лекарску помоћ због респираторних и срчаних тегоба.

-Ради се углавном о хроничним срчаним болесницима и астматичарима, којима овај нагли пад температуре и повећана влажност у ваздуху никако не одговарају, казала је портпарол Дома здравља Виолета Мирковић.

Како је нагласила, било је случајева акутне прехладе, упале дисајних путева, као и хипертензивних стања, изазваних ниским спољашњим температурама.

Како је рекао епидемиолог прокупачког Дома здравља, доктор Александар Цветановић, ових дана се очекује да известан број вакцина против сезонског грипа стигне и у Прокупље.

Он је нагласио да је Дом здравља ове године у рекордном року поделио много више доза вакцина од уобичајеног броја.

Из Института за јавно здравље Батут су најавили још 10.000 нових доза вакцина против грипа, које ће ових дана бити подељене  домовима здравља по Србији.

 

Величина слова: