Грађани у процесу европске интеграције
21. марта 2018.
Прокупачком породилишту нови апарати
22. марта 2018.
Прикажи све

Норвешки музичари одушевили Прокупчане

У  Дому културе „Радивој Увалић Бата“ прокупачка публика је имала несвакидашњу прилику да ужива у делима Моцарта, Бетовена, Клајберга и Грига, у извођењу норвешког гудачког квартета „КварталКвартеттен“ из Трондхајма.

Овај квартет је основан 2012. године и до сада је организовао бројне концерте и учествовао на неколико музичких фестивала. Сви чланови имају значајно искуство и ангажовани су у различитим професионалним ансамблима. Главни репертоар квартета је класична музика, али такође изводе и музику других жанрова.

-По добијању награде на једном од фестивала у Норвешкој, чланови овог састава су пожелели да новчани део искористе за турнеју по Србији. Започели су је симболично у епицентру норвешко-српског пријатељства у Горњем Милановцу, наставили у још једном упоришту норвешко-српског пријатељства Прокупљу, а завршиће у Београду, рекао је по завршетку концерта генерални секретар Норвешког друштва у Србији Драган Марковић и додао да је „КварталКвартеттен“ веома задовољан  организацијом и гостопримством Прокупчана.

У име Општине Прокупље госте из Норвешке поздравио је ПР Општине Иван Петровић и истакао да Прокупље већ дуги низ година негује пријатељске односе са Норвешком.

-Наш град је побратимљен са норвешком комуном Хемнес са којом редовно размењује културне програме и садржаје. Прокупачки средњошколци су имали прилику и да посете Норвешку, али и да угосте младе из комуне Хемнес. Гостовање гудачког квартета је још један од начина да приближимо норвешку културу нашим суграђанима, нагласио је Петровић.

Гудачки квартет „КварталКвартеттен“ је заједно са члановима Норвешког удружења омладинских оркестара, путовао три пута у Непал и радио на оснивању и припреми гудачког оркестра. За свој рад добио је НТНУ награду за камерну музику на Међународном фестивалу камерне музике 2017. године у Трондхајму.

Организатори концерта су Норвешко друштво Србија и Друштво пријатеља Норвешка-Западни Балкан.

 

Величина слова: