Предавање за воћаре
8. фебруара 2018.
Због радова на трафо станици прекид струје
8. фебруара 2018.
Прикажи све

Нови број „Тока“ следеће недеље

Нови 54. број часописа за књижевност, културу и друштвена питања „Ток“ у издању Књижевног друштва „Раде Драионац“, које постоји у оквиру Дома културе, изаћи ће из штампе следеће недеље.

-Претходних година пракса је била да штампамо два броја годишње. Међутим, како немамао финансијску подршку Министарства културе и информисања, принуђени смо да објавимо један број, рекао је уредник часописа „Ток“ Драган Огњановић, говорећи о разлозима због којих касни његово објављивање.

Он је додао да ће часопис одсад имати повећан број страна, око 220, јер ће излазити само једном годишње.

-„Ток“ је ту да буде спона између свих генерација и свима омогући изражавање уметничке особености и изношење научних чињеница из области друштвено-хуманистичких наука. Он је проточно место топличке културе и уопште српске културе. На његовим страницама своје текстове објављивали су многи великани наше књижевности, књижевне критике и историје, филозофије, социологије. Он успева да испуни своју мисију да на најбољи начин репрезентује топличку културу, али и да у Топлицу донесе најзначајније ствараоце наше културе уопште, истакао је Огњановић и изразио наду да ће следећи 55. број овог часописа подржати Министарство културе и информисања, јер је како каже, „Ток“ увек ишао раме уз раме са својим савременицима „Багдалом“, „Градином“, „Браничевом“, „Повељом“ и другима.

Овај 54. број „Тока“ садржи бројне текстове из различитих области. Посвећен је пре свега културним дешавањима у 2017. години и сам његов почетак резервисан је управо за ретроспективу о њима. Значајно место заузимају и песме са различитих конкурса, али и проза која се протеже од новеле до микропрозе. Не изостају ни увек радо читани есеји, историјски чланци, преводи, тумачења и прикази.

-Увек се трудимо да оним што објавимо покријемо све културне области и све оно што је важно за наш крај, истакао је Огњановић и нагласио да је и у својој поздравној речи навео да се нада да ће Министарство културе ипак увидети значај „Тока“ и поново се укључити у његово финансирање.

Часопис „Ток“ јесте једини часопис у Топлици, али је часопис који има традицију дугу скоро пола века. По његовом изласку из штампе следеће недеље, читаоци и поштоваоци овог часописа, биће обавештени о месту и времену  промоције.

Величина слова: