Нови број „Тока“ следеће недеље - Општина Прокупље
Предавање за воћаре
8. фебруара 2018.
Због радова на трафо станици прекид струје
8. фебруара 2018.
Прикажи све

Нови број „Тока“ следеће недеље

Нови 54. број часописа за књижевност, културу и друштвена питања „Ток“ у издању Књижевног друштва „Раде Драионац“, које постоји у оквиру Дома културе, изаћи ће из штампе следеће недеље.

-Претходних година пракса је била да штампамо два броја годишње. Међутим, како немамао финансијску подршку Министарства културе и информисања, принуђени смо да објавимо један број, рекао је уредник часописа „Ток“ Драган Огњановић, говорећи о разлозима због којих касни његово објављивање.

Он је додао да ће часопис одсад имати повећан број страна, око 220, јер ће излазити само једном годишње.

-„Ток“ је ту да буде спона између свих генерација и свима омогући изражавање уметничке особености и изношење научних чињеница из области друштвено-хуманистичких наука. Он је проточно место топличке културе и уопште српске културе. На његовим страницама своје текстове објављивали су многи великани наше књижевности, књижевне критике и историје, филозофије, социологије. Он успева да испуни своју мисију да на најбољи начин репрезентује топличку културу, али и да у Топлицу донесе најзначајније ствараоце наше културе уопште, истакао је Огњановић и изразио наду да ће следећи 55. број овог часописа подржати Министарство културе и информисања, јер је како каже, „Ток“ увек ишао раме уз раме са својим савременицима „Багдалом“, „Градином“, „Браничевом“, „Повељом“ и другима.

Овај 54. број „Тока“ садржи бројне текстове из различитих области. Посвећен је пре свега културним дешавањима у 2017. години и сам његов почетак резервисан је управо за ретроспективу о њима. Значајно место заузимају и песме са различитих конкурса, али и проза која се протеже од новеле до микропрозе. Не изостају ни увек радо читани есеји, историјски чланци, преводи, тумачења и прикази.

-Увек се трудимо да оним што објавимо покријемо све културне области и све оно што је важно за наш крај, истакао је Огњановић и нагласио да је и у својој поздравној речи навео да се нада да ће Министарство културе ипак увидети значај „Тока“ и поново се укључити у његово финансирање.

Часопис „Ток“ јесте једини часопис у Топлици, али је часопис који има традицију дугу скоро пола века. По његовом изласку из штампе следеће недеље, читаоци и поштоваоци овог часописа, биће обавештени о месту и времену  промоције.

Comments are closed.

Величина слова: