Почиње мајски део програма Драинчевих сусрета
30. априла 2018.
„Погачијада” у Прокупљу
3. маја 2018.
Прикажи све

Нови програм Европске уније за економски развој

Општина Прокупље обухваћена је новим развојним програмом ЕU PRO, који спроводи Европска унија у циљу постизања равномерног друштвено-економског развоја у Региону јужне и источне Србије и Шумадије и западне Србије.

У ту сврху Европска унија определила је укупно 25 милиона евра за реализацију пројеката који ће допринети повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоупрве.

У оквиру првих активности новог развојног програма, EU PRO је објавио четири јавна позива за унапређење инфраструктуре, за које је Европска унија издвојила 10 милиона евра.

Путем јавних позива локалне самоуправе ће имати прилику да осмисле и реализују пројекте који се односе на унапређење јавне и пословне инфраструктуре, као и за израду планске и техничке документације.

Кроз позив за унапређење јавне инфраструктуре, Европска унија ће са преко 5,2 милиона евра подржати изградњу и реконструкцију јавних објеката, образовних, здравствених и установа социјалне заштите и тиме директно утицати на унапређење квалитета живота становништва.

Локалне самоуправе такође могу да конкуришу за унапређење пословне инфрастуктуре, за коју је опредељено 3,7 милиона евра. Пројектима за опремање индустријских зона, технолошких паркова или туристичких дестинација, имаће прилику да привуку нове инвеститоре, што ће дугорочно допринети економском расту и отварању нових радних места.

Позив за финансирање израде техничке документације за пројекте пословне инфраструктуре, у висини од 300.000 евра, којим се стварају услови за инфраструктурно опремање локација за реализацију нових инвестиција, биће отворен годину дана.  Такође, путем јавног позива за израду планске документације за које је опредељено 750.000 евра донаторских средстава, биће подржани пројекти израде планова детаљне регулације који обухватају подручја која имају потенцијал да генеришу економску активност.

„Европска унија, кроз EU PRO програм и објављене позиве потврђује подршку Србији и равномерном развоју региона, са посебним освртом на унапређење конкурентности локалних самоуправа. Препознајемо потребу да се повећа улагање у јавну и пословну инфраструктуру на локалном нивоу зато што она директно утиче на квалитет и стандард живота становништва. А наш циљ је управо бољи живот грађана и грађанки Србије, изјавио је шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици.

Европска унија ће у наредне три године за ове програме потрошити 25 милиона евра.

Величина слова: