Почела Ивањданска ликовна колонија
3. јула 2018.
Почело асфалтирање Појатске улице
4. јула 2018.
Прикажи све

Обележен Дан борца

Полагањем венаца на Спомен костурницу на брду Хисар у Прокупљу обележен је Дан борца. У знак сећања на овај историјски датум, венце су положили делегације Савеза удружења бораца народноослободилачког рата, потомци ратника од 1912. до 1920.године и удружење резервних војних старешина Прокупља.

Евоцирајући успомене на доношење одлуке о подизању устанка против окупатора 4.јула 1941. године, секретар СУБНОР-а Прокупља Мирослав Величковић је рекао да се догађаји из борбе против фашизма од 1941. до 1945. године никада не смеју заборавити.

-Одмах након доношења одлуке о организованом  отпору против окупатора и његових слугу народ Топлице и Прокупља кренуо је са припремама. Током четворогодишњег рата против окупатора Прокупље  је претрпело многе људске жртве и материјалне штете. У борби за ослобођење живот је изгубило 6.000 бораца, од  30.000 колико их је учествовало.  Од 24 народна хероја,16 је погинуло током рата, а партизанске споменице добило је 500 бораца, рекао је Величковић и подвукао да значајне датуме из историје ослободилачких ратова Србије, треба обележавати на достојанствен начин.

Према његовим речима, истина о борби против окупатора у Другом светском рату, младим нараштајима треба да се преноси на прави начин, због тога што је слобода у којој они данас уживају, остварена животима многих њихових предака.

Величина слова: