Награде ученицима који су најбоље писали о ослобођењу Прокупља
9. октобра 2018.
Гусларско вече у част јунацима Гвозденог пука
9. октобра 2018.
Прикажи све

Обележен Дан ослобођења Прокупља у Народноослободилачком рату

Полагањем венаца на споменик палим борцима у Народноослободилачком рату, у Прокупљу је обележен 9. октобар, Дан особођења града.

Венце су положили и почаст палим Топличанима одали представници Општине Прокупље, Топличког управног округа, Војске Србије, СУБНОР-а, Удружења бораца, као и других борачких организација.

Испред локалне самоуправе, присутнима се обратио заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић.

-Данас овде, пред спомеником палим Топличанима у Другом светском рату, обележавамо значајан датум из историје нашег града, али и српске историје. Обележавајући 9. октобар, сећамо се наших жртава, знаних и незнаних јунака који су дали своје животе и заувек их узидали у будућност земље Србије. Прокупље је први пут ослобођено на данашњи дан 1941. године. И тих ратних година, као и много пута раније, Топлица је показала своје родољубље. Храбро су њени синови започели борбу против вишеструко надмоћнијег непријатеља. Са друге стране, и они који су остали на својим огњиштима, били су спремни да се жртвују, да заштите устанике и на тај начин допринесу рађању слободе, рекао је Пауновић.

Подсећајући на херојску борбу топличког народа, он је истакао да су синови Топлице храбро започели борбу против вишеструко надмоћног непријатеља, али су и они који су остали на својим огњиштима били спремни да се жртвују, да заштите устанике и на тај начин допринесу рађању слободе.

-Топличани су одувек баштинили антифашистичку традицију и у оба светска рата они су дали огромне жртве у борби за слободу. Бранећи људска права и вредности на којима се темељи модерна светска цивилизација и европска заједница, хероји Топлице су  вечно уписани у сећање својих потомака и живот свог краја, казао је Пауновић.

Топлица је током Другог светског рата слободу платила са 30 хиљада жртава и дала 20 народних хероја. Рат се завршио победом слободарских снага. Резултат је била слобода, мир и захвалност  онима који су најбоље знали колико је висока цена слободе и како је њена вредност немерљива.

-Памтећи њихово јунаштво, ради боље будућности наше деце, данас се морамо остварити на свим пољима. Знали смо своје приоритете и захваљујићи добром планирању и великој подршци председника Републике Србије Александра Вучића, у протеклом периоду реновирали смо школе и вртиће, трудили смо се да сигурним кораком обнавнављамо привреду Прокупља, и градимо инфраструктуру. Уложили смо напор да град добије нове културне и образовне садржаје како би постао боље, квалитетније  и лепше место за живот свих. Бољитак је видљив на сваком кораку, а подршка нашег државног руководства показала се и кроз чин добијања статуса града. То отвара нове могућности за све наше грађане, подвукао је Пауновић.

Пауновић је овом приликом позвао присутне, а и све грађане Прокупља и Топлице да се 12. октобра у 12 сати окупе пред новим спомеником јунацима Гвозденог пука и да се заједно са председником Србије Александром Вучићем, који ће открити споменик, поклоне сенима наших јунака из Првог светског рата, који зарад слободе своје отаџбине положише животе на олтар јунаштва и вечне славе.

У оквиру културног дела програма обележавања овог важног датума учествовао је Дечији хор Дома културе „Сањалице“ под руководством Сање Стојковић, који је извео химну Србије и песму „Ој, Србијо“. Стихове Ђуре Јакшића “Отаџбина“ говорила је Софија Ђорђевић, док је песму „Моја домовина“ Душана Васиљева, рецитовао Душан Марковић.

 

Величина слова: