Prokupački Centar za roditeljstvo uspešno sprovodi projekat za podsticaj rađanja
11. oktobra 2019.
Glumci iz Inđije igrali na Festivalu „Lektirići eks ju fest“
14. oktobra 2019.
Prikaži sve

Obeležen Dan oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu

Polaganjem venaca na spomenik junacima Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“, čuvenog „Gvozdenog puka“, u Prokuplju je danas obeležen Dan  oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu.

Vence su položili i počast junacima Velikog rata odali predstavnici Grada Prokuplja, Vojske Srbije, Topličkog okruga, Udruženja „Gvozdeni puk“ 1912-1920, Saveza rezervnih vojnih starešina, SUBNOR-a, Udruženja invalidskih penzionera Prokuplja i brojni građani.

-Velika mi je čast što danas imam priliku da vam se obratim sa ovog mesta, koje je Grad Prokuplje posvetio junacima Velikog rata, junacima „Gvozdenog puka“. Danas je prilika  da se poklonimo senama  onih  koji su svojom hrabrošću, ljutim vojničkim ranama i životima utvrdili temelje srpskog nacionalnog identiteta, odredili našu nacionalnu istoriju i sećanje, rekao je zamenik gradonačelnika Prokuplja, Miroljub Paunović.

On je podsetio na slavnu istoriju  srpskih junaka, pripadnika Drugog pešadijskog puka prvog poziva „Knjaz Mihailo“, koji se mobilisao u Prokuplju gde se nalazila okružna pukovska komanda. Hrabrošću, čvrstinom i visokim borbenim moralom u oslobodilačkim ratovima 1912-1918, puk se pročuo i junaštvom zadivio skoro sve savezničke vojske, njihove vojskovođe, vlade i narode.

Ovaj puk prvog poziva popunjavali su srpski vojnici u najboljoj životnoj snazi, od 21 do 31 godine starosti. Na krvavom ali pobedonosnom putu, puk je imao velike gubitke, ali je stekao i besmrtnu slavu vojnika i podoficira. Od 1912.do 1918.godine, poginulo je oko 19.000 pripadnika, 32 oficira, 1.239 vojnika i podoficira, ranjeno 148 oficira i 6.492 vojnika i podoficira puka. To je najodlikovaniji puk srpske vojske, a njegovi pripadnici nosioci su i starih ordenja i priznanja.

-Podižući ovaj spomenik, mi smo ne samo za stogodišnjicu od završetka Prvog svetskog rata, protekle 2018. godine, već, pre svega za budućnost, pokrenuli izgradnju kulture sećanja na Prvi svetski rat i junake „Gvozdenog puka“. Naš cilj je bio da mi i oni koji dolaze posle nas, večno u srcu nosimo nadljudske potrebe naših predaka, da branimo  slobodu Srbije. Ovo mesto sa kojeg su 1912.godine junaci „Gvozdnog puka“ krenuli u šestogodišnje ratovanje,  zborno je mesto svih nas koji želimo da Srbija pobedi, osvoji bolji život, savremene tehnologije i kao do sada bude zemlja koja daje doprinos napretku svetske civilizacije, istakao je Paunović.

Velika žrtva srpske vojske i njenog naroda u Velikom ratu doprineli su da  Srbija stekne podršku i prijatelje u celom svetu. Braniocu srpske slobode, običnom srpskom seljaku, koji je srp zamenio puškom, divili su se i neprijatelji i saveznici.

-Da smo narod koji pamti i veruje u večna prijateljstva dokazuje i činjenica da  je na ovom spomeniku uz imena naših heroja  uklesano i ime francuskog generala Tranijea koji je sa svojim vojnicima rame uz rame oslobađao srpske gradove, pa i samo Prokuplje. Prošle godine na veliki jubilej, kada smo obeležili ceo vek od oslobođenja Prokuplja, da se poklone senama slavnih junaka, došli su predstavnici stranih država, potomci velikih junaka i naš državni vrh, podsetio je Paunović i dodao da rukovodstvo Grada Prokuplja  uz podršku države i predsednika Aleksandra Vučića, ulaže velike napore da Prokuplje postane grad koji garantuje dobar život svim građanima.

Organizator ceremonije obeležavanja Dana oslobođenja Prokuplja u Velikom ratu je Gradska uprava Grada Prokuplja. U svečanom delu programa  učestvovao je hor Muzičke škole „Kornelije Stanković“ i učenik OŠ „Nikodije Stojanović Tatko“, Dušan Marković.

Veličina slova: