Успешна прва акција чишћења града, Прокупље сређивали и стари и млади
9. новембра 2019.
Одобрена средства за адаптацију водоводне и канализационе мреже у Дому старих
12. новембра 2019.
Прикажи све

Обележен Дан примирја у Првом светском рату у Прокупљу

Полагањем венаца на споменик јунацима “Гвозденог пука” код Железничке станице, у Прокупљу је обележен Дан примирја у Првом светском рату.

Венце на споменик, положили су представници Града Прокупља, Топличког управног округа, Војске Србије, Удружења „Гвоздени пук“ 1912-1920, Окружног одбора Савеза потомака ратника 1912-1920, Удружења резервних војних старешина, СУБНОР-а и Удружења инвалидских пензионера Прокупља.

У свом говору, заменик градоначелника Прокупља, Мирољуб Пауновић, рекао је да је потписивањем примирја, завршен један од највећих сукоба у савременој светској историји.

-Око 22 милиона људских живота, од чега више од милион из Србије, збрисано је у Првом светском рату. Јунаци Великог рата, припадници “Гвозденог пука”, и сви знани и незнани родољуби, чији су гробови расути од Дрине преко Солуна, Крфа до Бизерте дали су најбољи пример младим генерацијама шта значи љубав и жртва за отаџбину и слободу. Они су својим примером показали како се бори против ропства и зла, ма колика била ратна сила која прети, рекао је он и додао да потомци славних јунака имају обавезу и одговорност да се подсећају на њихове жртве и да никада не забораве колика је била цена наше данашње слободе.

Он је нагласио да је пред нама данас велики задатак, да Топлицу водимо путем мира и напретка, успешно, баш као што су наше славне војсковође добијале своје ратне битке.

-Као потомци јунака који се нису плашили ниједног завојевача, морамо путем економског развоја да отварамо фабрике, да уредимо школе и болнице, да обезбедимо да нам се деца рађају, расту,  школују и раде у миру. Да градимо путеве који ће Прокупље и Топлицу повезивати са светом и да покажемо да су овде најдубљи корени цивилизацијских вредности на којима се гради савремено друштво, рекао је Пауновић.

У културном делу програма, учествовао је хор Музичке школе „Корнелије Станковић“ и рецитатори Олга Ивић и Лазар Стаменковић, ученици Основне школе “Ратко Павловић Ћићко“.

Величина слова: