Muzička škola „Kornelije Stanković“ obeležila rođendan
14. novembra 2019.
Sportski vikend
15. novembra 2019.
Prikaži sve

Obeležen Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Pod sloganom “Dijabet i porodica“, u Prokuplju je danas obeležen Svetski dan borbe protiv dijabetesa, 14. novembar.

U organizaciji Savetovališta za dijabet i Patronažne službe Doma zdravlja, Medicinske škole, Crvenog krsta i Udruženja „Erbas“, u pešačkoj zoni u Prokuplju sprovedena je akcija tokom koje su građani imali priliku da provere vrednost šećera u krvi, kao i da dobiju korisne savete i edukativne brošure o šećernoj bolesti.

-Ove godine smo pored merenja šećera u krvi, akciju osmislili na jedan drugačiji način. Organizovali smo šetnju rekreativnom stazom do vrha Hisara, u kojoj su učestvovali svi organizatori akcije, dijabetičari, kao i mnogi drugi građani. Merenjem šećera u krvi na početku šetnje i na kraju, želeli smo da dokažemo koliko fizička aktivnost smanjuje vrednost šećera u krvi i koliko je značajna za održavanje šećerne bolesti, ali i za njenu prevenciju, kazala je direktorka Doma zdravlja Zorica Momčilović.

Kako ističe, U Prokuplju je blizu 3.000 obolelih od šećerne bolesti. Postoji veliki broj neotkrivenih pacijenata, jer je dijabet vrsta bolesti koja se tiho i neprimetno razvija.

-Oko sedam odsto građana na našem području boluje od ove bolesti, sa tendencijom povećanja. Bitno je ne samo danas, već svakodnevno uticati na podizanje svesti ljudi da u prevenciji ove bolesti najviše sami sebi mogu da pomognu, kontrolom vrednosti šećeri u krvi, zdravom ishranom i fizičkim aktivnostima, istakla je Momčilović.

Iz Udruženja za zdravlje dijabetičara “Erbas“ upozoravaju da je  među dijabetičarima u Prokuplju dvadesetoro dece.

-Cilj je da okupimo naše najmlađe, da im pomognemo da se više druže, da vide da nisu sami. Organizovali smo kamp gde smo okupili decu iz Niša, Pirota, Vranja, Vlasotinca, Leskovca. U sedmodnevnom druženju, deca razmenjuju iskustva, druže se i na taj način lakše podnose saznanje da su dijabetičari, kazala je ispred Udruženja „Erbes“ Jelena Milosavljević.

Učenici i nastavnici Medicinske škole tradicionalno učestvuju u obeležavanju Svetskog dana borbe protiv dijabetesa.

-Inicijatori za učešće u akciji su naši učenici, članovi Učeničkog parlamenta, zajedno sa Sekcijom zdravstvenog vaspitanja i nastavnicima. Ove godine, akcenat smo stavili na edukativni deo akcije, u smislu informisanja stanovništva o samoj bolesti, o načinima na koje se bolest prevenira, ali i na koji način se kod obolelih mogu sprečiti komplikacije, rekao je organizator vežbi u bloku Medicinske škole Dragan Tonić.

 

Veličina slova: