Пакети са основним животним намирницама за чланове Удружења за церебралну и дечију парализу
14. марта 2019.
Министарство пољопривреде, ПСС и локална самоуправа сервис пољопривредницима
14. марта 2019.
Прикажи све

Обележен Светски дан бубрега у Прокупљу

Удружење дијализираних, трансплантираних и бубрежних болесника „Топлица“, у Прокупљу, уз подршку Савеза организација бубрежних  инвалида Републике Србије и локалне самоуправе, обележило је Светски дан бубрега, 14. март.

Поводом обележавања овог датума који се обележава у целом свету, чланови Дечијег хора Дома културе „Сањалице“ подржали су данашњу акцију, тако што су у центру града грађанима делили промотивни материјал, како би указали на значај здравих животних стилова у превенцији бубрежних болести. Ову акцију подржала је и Канцеларија за децу и младе Града Прокупља.

-Укључили смо се у обележавање Светског дана бубрега, са циљем да апелујемо на грађане да редовно контролишу своје здравље и не занемаре симптоме који могу да укажу на неко обољење бубрега. Превентивне мере, као што су физичка активност, здраве животне навике, су начин да се многе болести спрече, одложе или држе под контролом, истакао је председник Удружења дијализираних, трансплантираних и бубрежних болесника „Топлица“ Милан Крстић.

Како истиче, све активности Савеза бубрежних инвалида Републике Србије подржава Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања кроз програмски конкурс.

Удружење дијализираних, трансплантираних и бубрежних болесника  „Топлица“ има око 60 чланова, а у реализацији свих активности добија велику подршку Града Прокупља.

-Захваљујући подршци Града, умногоме смо побољшали услове на Одељењу дијализе Опште болнице „Др Алекса Савић”. Све смо учинили да болесницима, који три пута недељно проводе више сати на овом Одељењу, обезбедимо максималан комфор. Велику захвалност дугујемо и Болници која је обезбедила нове апарате за дијализу, као и професионалном особљу овог Одељења које нам је увек на располагању, објаснио је Крстић и изразио наду да ће се ова сарадња локалне самоуправе, Удружења и прокупачке Болнице наставити, а све у корист пацијената.

Процењује се да 850 милиона људи широм света има неки проблем са бубрезима. Хронична бубрежна болест је узрок смрти најмање 2,4 милиона људи годишње. Она је данас шести узрок смрти популације.

Величина слова: