Rukometašice Topličanina ostvarile četvrtu vezanu pobedu
8. aprila 2019.
Počela podela paketa članovima Udruženja penzionera u Prokuplju
9. aprila 2019.
Prikaži sve

Obeležen Svetski dan Roma, cilj: poboljšanje uslova života romskog stanovništva

Povodom obeležavanja Svetskog dana Roma, 8. aprila, u Gradskoj kući u Prokuplju je, u organizaciji Udruženja Roma „Carina“, održana prezentacija svih aktivnosti koje su realizovane u cilju poboljšanja uslova života romskog stanovništva.

Zamenik gradonačelnika, Miroljub Paunović je, čestitajući praznik Romima, istakao da je položaj Roma u Prokuplju danas na mnogo višem nivou i da se u tom smislu i dalje vredno radi.

-Napredak je vidljiv u svim sferama društvenog života romske populacije. Veliki broj romske dece uključen je u sistem obrazovanja. Samo u Žitnom Potoku, Školu pohađa stotinu đaka, a ono što je za svaku pohvalu je da ova Škola postiže zapažene rezultate na takmičenjima. I u oblasti zapošljavanja ostvaren je napredak, jer su mnoge romske porodice zbrinute zapošljavanjem u kompanijama “Leoni” i “Bizlink”, rekao je Paunović.

Kako ističe, i u cilju poboljšanja uslova života u romskim naseljima učinjeno je više nego ikada do sada.

-Realizovali smo velike projekte, kao što su regulacija rečnog korita Toplice i Stražavačke reke, čime je trajno rešen problem plavljenja romskih naselja. U toku su i aktivnosti vezane za izgradnju vodovodne mreže u Berilju, kanalizacione mreže u Solunskoj ulici, kao i sanacija deponije, što će doprineti da Romi u Prokuplju žive još bolje, istakao je Paunović.

Zahvaljujući dobroj saradnji romskih organizacija i lokalne samouprave, uspostavljeni su kontakti sa mnogim donatorima Evropske unije, što znači da će za realizaciju započetih projekata biti dovoljno sredstava iz tih fondova.

Proslava Svetskog dana Roma bila je prilika da član Gradskog veća za prosvetu, omladinu i sport, Maja Ranđelović, nagradi najbolje učenike.

Ovom prilikom, ona je istakla da lokalna samouprava nastoji da svaki boljitak prvo osete deca. Čestitajući im praznik, većnica je deci uručila knjige i poželela im da i dalje postižu zapažene rezultate tokom školovanja.

U Prokuplju Romi čine 10 odsto od ukupnog broja stanovnika. Zastupnik romske populacije, Saša Ališanović je istakao da svi postignuti rezultati ostvareni su dobrom saradnjom sa lokalnom samoupravom i dobrim komšijskim odnosima i da se ljudi ne dele po nacionalnoj pripadnosti, već na dobre i loše.

Veličina slova: