Саниран квар на мрежи у Улици Косовке девојке, успостављено редовно водоснабдевање
26. фебруара 2019.
Након резидбе треба извршити зимско прскање
27. фебруара 2019.
Прикажи све

Обележена 102. годишњица Топличког устанка у Прокупљу, Топличани храбар и непоколебљив народ

Уз највеће државне и војне почасти, данас је у Прокупљу обележена 102. годишњица Топличког устанка, а свечаност је организовао Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Владе Републике Србије, у сарадњи са Градском управом.

Тим поводом, венце на споменик Топличанима палим у ратовима 1912-1918. и жртвама Народног устанка 1917. године положила је  делегација Владе Србије, Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Топличког управног округа, Града Прокупља и многобројних борачких организација и удружења.

Говорећи о значају Топличког устанка, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић рекао је да је велика част обратити се Прокупчанима, потомцима славних предака, који су пре 102 године, притиснути силом и неправдом, подигли Устанак.

-Читава Европа је 1917. године чула да у Србији постоји област Топлица, Јабланица и Пуста река, и да тамо живи храбар, непокорени народ који не да своја презимена, свој језик и своје синове у бугарску војску. Иако малобројнији и слабије опремљени од аустроугарске и бугарске војске, устаници су пружили пример војне тактике, јунаштва и борбености. Комитски одреди под командом Косте Војиновића Косовца ослободили су Туларе, Медвеђу, Бојник, Лебане и читав тадашњи Јабланички срез. По данашњим, инфантилним мерилима, Устанак је предводило „дете“, млади Коста, који је 1917. године тек навршио 26 година живота. Устанак је трајао мало више од месец дана, али је жестоко уздрмао велике силе, најављујући њихов пораз 1918. године, рекао је Антић и  додао да су након Устанка одмазде биле застрашујуће, и да је  тада убијено око 20.000 људи.

Он је нагласио да у Топлици живи храбар и непоколебљив народ, који се не боји ни јачег, ни бројнијег од себе, и да су Топлица, Јабланица и Пуста река и 1999. године дали највише својих синова и кћери, док смо се одупирали НАТО агресији.

Градоначелник Прокупља, Александар Симоновић, рекао је да је Топлички устанак у оквирима јунаштва и слободољубља, један од највећих у историји људског рода.

                     

 поробљеној Европи 1917. године почео је први и једини оружани устанак у окупираној Србији. Топлички народ није могао да трпи незапамћен терор, пљачку, паљење и уништавање сеоских насеља и затирање српске културе и традиције. Почетак присилне регрутације српских синова у окупаторске јединице, је оно што је устанике подигло на оружје, изјавио је Симоновић и нагласио да су у овом Устанку наши дали своје животе за част и слободу, за будућност, за оно што остаје за век и векова и што нема земаљску цену.

Према његовим речима, ми данас треба да победимо да нам школе и болнице буду савремено опремљене, да градимо нове путеве и фабрике, да нам се рађа више деце и да њима обезбедимо бољи живот, живот у миру и напретку.

На крају свог говора, Симоновић је подвукао да, са светлим заветом према прецима, овде поносно стојимо пред величанственим спомеником херојизма и безусловне љубави за слободу и отаџбину, и да имамо обавезу према свету, а, пре свега, према потомцима, да им покажемо и научимо да су овде, у Топлици, у Србији, најдубљи корени цивилизацијских вредности на којима се гради модерно и савремено друштво.

У културном делу програма учествовао је Дечији хор Дома културе „Сањалице“, члан Књижевне омладине Прокупље Анђела Станковић и глумац Срђан Живковић.

Након полагања венаца, учесници данашње свечаности у Прокупљу обишли су Народни музеј Топлице и Спомен-парк “Гвозденом пуку”.

Величина слова: