У Прокупљу одржана презентација војних школа
26. фебруара 2020.
Почела акција “Пажљивкова смотра” за безбедност деце у саобраћају у Прокупљу
26. фебруара 2020.
Прикажи све

Обележена 103. годишњица Топличког устанка у Прокупљу

Уз војне почасти, данас је у Прокупљу обележана 103. годишњица Топличког устанка. Тим поводом, на споменик Топличанима палим у ратовима 1912-1918. и жртвама у Народном устанку, венце су положили Ненад Нерић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представници Министарства одбране и Војске Србије, Топличког управног округа, Града Прокупља, као и многобројна удружења.

У свом говору, Нерић је нагласио да су Коста Миловановић Пећанац, Коста Војиновић Косовац, Урош Костић, Радосав Булатовић, Ђорђе Цекић, Милинко Влаховић, Тошко Влаховић, свештеник Димитрије Мита Димитријевић, Милан Дрљевић и Јован Радовић, само нека од имена којих се морамо сетити данас, овде у Прокупљу, пред спомеником храбрим Топличанима, који су пре 103 године рекли НЕ бугарском окупатору који се дрзнуо да, поред слободе, народу Топлице одузме и српски идентитет.

-Присилна регрутација у бугарску окупаторску војску, била је кап у чаши напаћеног народа који на позив устаника, подиже једини устанак у Европи. Тај 26. фебруар 1917. године, остаће у сећању  српског народа као један од најчаснијих датума у његовој богатој историји. У Топличком устанку, страдало је 20.000 људи, а око три хиљаде устаника је убијено. На крви сваког од њих почива и наша данашња слобода коју морамо љубоморно чувати. У данашње време, када наилазимо на многобројне изазове, дела топличких устаника морају нам бити водиља, изјавио је Нерић и додао да су економски опоравак наше земље и очување мира, најзначајнији циљеви.

Нерић је подвукао да битку који данас водимо, под вођством председника Србије Александра Вучића, није лакша од оне коју су водили наши преци.

-У тој борби морамо истрајати и победити, како би наша Србија била добро место за живот, закључио је Ненад Нерић.

Заменик градоначелника Прокупља, Мирољуб Пауновић, рекао је да је почетак присилне регрутације српских синова у окупаторске јединице, који су требали да крену на своје најрођеније, оно што је устанике подигло на оружје.

-Пре 103 године, Топличани су почели са одбраном свог идентитета. Поносни, слободољубиви и правољубиви потомци Југ Богдана и Милана Топлице, нису питали за цену слободе. Ови устаници, запалили су искру наде и јутро слободе, које ће засијати над окупираном Србијом и Европом, рекао је он и додао да су јунаци Топличког устанка, припадници Гвозденог пука, дали најбољи пример младим генерацијама шта значи љубав и жртва за отаџбину и слободу.

У културно уметничком програму, учествовао је хор Музичке школе “Корнелије Станковић”, Душан Барјактаревић и Анастасија Радуловић, чланови Књижевне омладине Дома културе.

Величина слова: