Za poboljšanje kvaliteta usluga
3. avgusta 2018.
Realizuju tri projekta
6. avgusta 2018.
Prikaži sve

Obeležena godišnjica Topličkog partizanskog odreda

Na Spomen ploču formiranja Topličkog partizanskog odreda u Ajdanovcu delegacija SUBNOR-a Prokuplje položila je vence.

Evocirajući uspomene na formiranje odreda, sekretar prokupačke boračke organizacije Miroslav Veličković rekao je da je 3.avgusta 1941.godine u stroju bilo 30 boraca.

-Toplički partizanski odred činili su zemljoradnici, radnici, studenti, profesori i intelektualci. Ova jedinica iz dana u dan brojčano je jačala tako da je već 9.oktobra 1941. godine bilo oslobođeno Prokuplje, a 5.decembra iste godine Blace. Toplica je u to vreme bila jedina slobodna teritorija u porobljenoj Evropi, rekao je Veličković i dodao da su borci ovog odreda dali veliki doprinos u oslobođenju mnogih krajeva širom Srbije i nekadašnjih jugoslovenskih republika.

Prema njegovim rečima u četvorogodišnjoj borbi za oslobođenje od okupatora  učestvovalo je blizu 30.000 boraca iz Toplice, od kojih su 6.000 dali svoje živote.

Od 24 narodna heroja 16 je poginulo tokom rata, a partizanske spomenice dobilo je 500 topličkih boraca.

-SUBNOR je jedina organizacija koja neguje i čuva tradicije narodnooslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu. Zbog toga je naša obaveza da mladima kažemo pravu istinu o ratu koji je trajao od 1941. do 1945. godine i žrtvama koje je srpski narod podneo da bi se oslobodio od okupatora i njegovih sluga, izjavio je Veličković.

Veličina slova: