Rukometaši Topličanina spremno dočekuju proleće
21. februara 2019.
Počinje realizacija mera iz oblasti populacione i demografske politike u Prokuplju
21. februara 2019.
Prikaži sve

Obuka prokupačkih voćara o načinima najsavremenije proizvodnje

Američka organizacija USAID u saradnji sa švajcarskom firmom  “Lukonja”, na Oblačinskom jezeru, nadomak Prokuplja, organizovala je savremenu obuku prokupačkih i merošinskih voćara.

U obuci je učestvovalo 130 proizvođača iz topličkog kraja, koji su imali priliku da se upoznaju sa najsavremenijim metodama proizvodnje voća.

-Obuka je namenjena, pre svega, samostalnim poljoprivrednim proizvođačima, ali i otkupljivačima voća, a cilj svega ovoga je  postizanje višeg nivoa kvaliteta i kontrole, u skladu sa zahtevima savremenog tržišta, istakli su organizatori.

Teme koje su zaokupile najveću pažnju proizvođača bile su primena Global GAP standarda u proizvodnji voća, organska proizvodnja, moderna proizvodnja i poboljšanje produktivnosti, kao i zdravstvene i bezbednosne mere u cilju očuvanja okoline.

Preduzeće “Lukonja” posluje u Srbiji već pet godina, i  prvenstveno se bavi izvozom voća i povrća. Ovo je drugi projekat koji je ova firma u saradnji sa USAID-om realizovala u Srbiji. Prvi je bio za studente i stručnjake iz poljoprivredne oblasti, a sada će u okviru pomenutog projekta, voćare širom Srbije  edukovati o savremenim trendovima u proizvodnji voća.

Ovakve edukacije će se organizovati širom Srbije, a predviđeno je da do kraja projekta one budu održane u 16 gradova i opština, kako bi se podigla svest kod proizvođača o značaju praćenja savremenih trendova u proizvodnji voća i zahtevima i potrebama tržišta.

Veličina slova: