Усељење ромских породица у нове куће у јуну
27. маја 2020.
Асфалтиран пут у Ресинцу
27. маја 2020.
Прикажи све

Очекује се почетак треће и последње фазе изградње градске пијаце

Пројектни тим Министарства државне управе и локалне самоуправе је заједно са представницима Града Прокупља, обишао локацију, на којој се гради нова зелена пијаца у Прокупљу.

Градоначелник Прокупља Александар Симоновић је том приликом рекао, да је пројектно – техничка документација за изградњу градске зелене пијаце комплетно завршена и да се сада очекује да Министрство државне управе и локалне самоуправе верификује пројекат.

-Очекујемо расписивање тендера за извођача радова, а надзор ће вршити Министарство државне управе и локалне самоуправе, рекао је Симоновић и додао да је овај пројекат, у погледу квалитета и економске оправданости, заузео једно од првих пет места, међу 33 пројекта из 29 градова и општина у Србији.

Изградња граске зелене пијаце у Прокупљу део је пројекта „Партнерство за програм локалног развоја“ и покренула га је Влада Србије у сарадњи са Европском инвестиционом банком и Мисијом УН за развој. Он је вредан 30 милиона евра, од чега се 22 милиона финансира из кредита ЕИБ-а, а остатак средстава обезбеђује се из буџета локалне самоуправе. Градови и општине су морали да учествују са најмање 15 одсто вредности појединачног пројекта.

-Ми смо и овај услов као локална самоуправа испунили, изградивши приступне путеве до нове пијаце, паркинг простор, нови мост. Изградњу моста, у укупној вредности од нешто преко осам милиона динара, финансирало је Министарство привреде и Град Прокупље. Такође, напомињем да је локална самоуправа своју обавезу око припреме неопходне документације благовремено завршила, истакао је Симоновић.

Према његовим речима, у завршној фази, која је и најзначајнија, планирана је изградња пијачне зграде и помоћних објеката у зони пијаце.

Пијаца ће имати укупно 15 локала, који су инфраструктурно опремљени. У њој ће се налазити управна зграда, један пословни објекат са магацинским простором за одлагање производа, посебан објекат за млечне производе и санитарни блок.

Ову завршну фазу, финансира Европска инвестициона банка преко Министарства државне управе и локалне самоуправе, а укупна вредност изградње нове пијаце је око 175 милиона динара.

Величина слова: