Nekoliko javnih poziva za poslodavce i nezaposlene
17. septembra 2019.
Grad Prokuplje priključio se akciji „Dan bez automobila u gradovima i opštinama“
18. septembra 2019.
Prikaži sve

Očekuje se rekordan rod i dobar kvalitet grožđa

U „Topličkim vinogradima“, u selu Gojinovac, nadomak Prokuplja, počela je berba grožđa.

-Ova godina je bila izuzetno dobra za vinogradare. Očekujem da ovogodišnji rod bude veći od 350.000 kilograma i proizvodnju od blizu 250.000 boca kvalitetnog vina. Za osam godina, koliko se bere grožđe i proizvodi vino, ova godina će, prema prvim ubranim količinama, biti rekordna, izjavio je menadžer u „Topličkim vinogradima“ Dragan Kovačević i dodao da očekuje i dobar kvalitet grožđa, a samim tim, i vina.

U vinogradima, koji se prostiru na površini od 50 hektara, najviše je zastupljena autohtona sorta „Prokupac“, zatim „Merlot“, „Kabernet“,“Pinot“, „Suvinjon“ i „Šardone“.

Govoreći o plasmanu vina, Kovačević je istakao da se najveće količine izvoze u Kinu i Japan, dok su manje količine namenjene za tržište Norveške, Švedske, Nemačke.

 -„Toplički vinogradi“ su dobar primer kako se strpljivim, odgovornim i stručnim radom, mogu ostvariti dobri proizvodni rezultati u proizvodnji visokokvalitetnih sorti grožđa i vina. Ovi vinogradi su po svojim dosadašnjim proizvodnim rezultatima postali poznati ne samo u Toplici i Srbiji, nego i van granica naše zemlje, izjavio je zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroljub Paunović, koji je posetio „Topličke vinograde“, i dodao da je za podizanje novih zasada vinove loze, kupovinu opreme i novih mašina, Grad Prokuplje ove godine izdvojio značajna sredstva.

-Vinogradi u Gojinovcu, već se nalaze na turističkoj mapi našeg grada. Sada sve delegacije, bez obzira da li dolaze iz zemlje ili inostranstva, pored mnogih kulturno-istorijskih spomenika i znamenitosti, žele da posete i ovo vinogorje, zaključio je Paunović.

U berbi ranih sorti grožđa, angažovano je blizu 90 sezonskih radnika.

Veličina slova: