Редовна контрола: Комисија за проверу акредитације у прокупачком Дому здравља
17. априла 2019.
Отворена изложба слика „Имагинарни предели“ Владана Ранђеловића у Галерији “Божа Илић”
17. априла 2019.
Прикажи све

Од Кабинета министра без портфеља преко 14,5 милиона за реконструкцију објекта „Радост“ и формирање Центра за породицу у Прокупљу

Градоначелник Прокупља Александар Симоновић и министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, потписали су уговор о суфинансирању мера популационе политике јединица локалне самоуправе у Републици Србији у 2019. години.

Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику у Прокупљу ће суфинансирати две мере: усклађивање рада и родитељства, и очување и унапређење репродуктивног здравља, чија је укупна вредност 17.419.228 милиона динара. За ове две мере, Кабинет министра издвојиће преко 14,5 милиона, а локална самоуправа нешто преко 2,5 милиона.

-У име локалне самоуправе и свих грађана, желим да изразим захвалност Кабинету министарке без портфеља Славице Ђукић Дејановић који је издвојио преко 14,5 милиона динара за спровођење мера популационе политике, које ћемо усмерити на побољшање услова за одрастање наших најмлађих суграђана. Већи део средстава предвиђен је за реконструкцију, санацију и адаптацију Предшколске установе „Невен“, односно објекта „Радост“, рекао је градоначелник Прокупља Александар Симоновић.

Укупна вредност овог пројекта је  13.629.288 динара, од чега је Кабинет министра определио 11.584.844 динара, док локална самоуправа учествује са 2.044.384 динара.

Друга мера популационе политике односи се на унапређење репродуктивног здравља.

-У том циљу, у Прокупљу ће бити формиран Центар за породицу у Дому здравља. Овај пројекат, чија је укупна вредност  3.790.000 динара, Кабинет министра финансира са 3.221.500 динара, док је учешће локалне самоуправе 568.500 динара. Овај новац биће искоришћен за радове унутар Дома здравља, опремање, ангажовање лекара, медицинских сестара, техничара и психолога, нагласио је Симоновић.

Иначе, Град Прокупље је ове године определио значајна средства за подстицај рађања, тако да ће из буџета бити финансиран један покушај вантелесне оплодње, а јавни позив за брачне и ванбрачне партнере који желе да се на овај начин остваре као родитељи, траје до новембра месеца.

Из градског буџета издвојена су средства и за прворођену бебу у Новој години, у износу од 60.000 динара, док се једнократна помоћ у износу од 15.000 динара издваја за прворођено дете, 20.000 за друго и 25.000 за треће дете.

Величина слова: