Prokupački srednjoškolci u Domu učenika i tokom juna
20. maja 2020.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao radove na novom zdravstvenom centru u Prokuplju
20. maja 2020.
Prikaži sve

Odgovorno ponašanje u pandemiji spasava živote

Povodom obeležavanja Dana zdravih gradova 2020. Institut za javno zdravlje Niš izdao je brošuru pod nazivom „Odgovorno ponašanje u pandemiji spasava živote“.

Setom edukativnih materijala i preporuka datih u ovoj brošuri nastoji da se građanima pomogne u odgovornoj primeni preporučenih zdravstvenih mera. Identifikacija svakog pojedinca sa preporučenim merama koje prate promene u svakodnevnom životu garantuju ličnu bezbednost, ali i bezbednost čitave zajednice.

-Primenom ličnih i kolektivnih mera urbana sredina postaje bezbedno mesto za život, odnosno mesto otporno čak i u kriznim situacijama kakva je pandemija Kovid-19, navode autori, priznati stručnjaci iz oblasti medicine Olivera Radulović, Čedomir Šagrić,  Roberta Marković i  Ana Stefanović.

Lična odgovornost svakog pojedinca za zdravlje zajednice višestruko pomaže ukupnom napretku u pogledu zdravlja, ističu autori  i dodaju, da primenom naučnih  znanja nastojimo da u budućnosti obrazujemo i podstičemo građane da svoje gradove učine zdravim mestima za život.

Oni i ovim putem podsećaju na neke od preporuka i važnih saveta kao što je viši nivo lične higijene koji se ogleda u češćem pranju ruku, izbegavanju dodirivanja lica, odgovornom odnosu prema sebi i drugima.

Dan zdravih gradova se obeležava 20. maja brojnim aktivnostima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, Instituta za javno zdravlje Niš i Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

 

Veličina slova: