„Слободан ударац за културу“ се наставља
29. јуна 2018.
Бесплатна анализа земљишта
2. јула 2018.
Прикажи све

Одлагање свечарског дела манифестације

Због изузетно лоше ситуације у вези са откупом овогодишњег рода вишње Општина Прокупље, у знак солидарности и подршке пољопривреним произвођачима а и у знак протеста према понашању откупљивача, одустаје од организације дела  програма манифестације Дани вишње и 13. Топличког сабора вишњара који се односи на културно –уметнички програм и саборовање у Великој Плани.

Стање на терену је крајње неповољно  поготово у делу који се односи на откуп и пласман вишње јер је овогодишња цена веома ниска и креће се од 25 до 50 динара за килограм. Оно што још више забрињава је динамика и ток бербе јер је према проценама стручних служби обрано 60 до 70 посто гајене површине. Посебно је забрињавајућа ситуација у подјастребачким селима где је обрано само око 50 одсто рода.

Општина Прокупље због великог и оправданог незадовољства пољопривредника и у знак протеста према процесу откупа , који доводи до  богаћења појединаца на рачун великог броја произвођача, одустаје од дела манифестације. Локална самоуправа  интезивно предузима мере у сарадњи са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем у циљу решавања проблема и реализовања дугорочних мера , како би се спречило понављање овакве ситуације и да широки слој људи, који живи од свог рада не би поново дошао у незавидну ситуацију.

Величина слова: