Колико су Прокупчани задовољни новом инфраструктуром: Локална самоуправа доста уложила у градске улице и сеоске путеве
23. новембра 2018.
Одигран градски дерби: ОК Топличанин прегазио МОК Топличанин 97
26. новембра 2018.
Прикажи све

Одобрена средства за новоформирану Пчеларску задругу “Умац”

Министар без портфеља задужен за регионални развој и рад јавних предузећа Милан Кркобабић, у име Општине Прокупље Владица Младеновић и директор новоформиране Пчеларске задруге “Умац” Бојан Пршић потписали су уговор о додели бесповратних средстава за ову прокупачку Задругу.

На основу пројекта, новооснованој Задрузи додељено је 6.940.000 динара за куповину опреме.

-Додељени новац биће употребљен за куповину 250 кошница са пчелињим заједницама, пет контејнера за селидбу, електрична центрифуга и друга опрема. Обавеза задругара је да купе камион за селидбу кошница на пашу, изјавио је Пршић и додао да се додељени новац, на основу уговора, треба утрошити за шест месеци.

Прокупље и цела Топлица имају изузетно добре природне потенцијале за развој пчеларства. У овом делу могуће су три паше. Природни багремов, ливадски и шумски мед су изузетно тражени на домаћем и иностраном тржишту.

Пршић је напоменуо да је Задругу формирало 10 пчелара који укупно имају близу 400 кошница.

-Један од основних циљева формирања Задруге је организован наступ на тржишту, стручно усавршавање и подизање квалитета меда, изјавио је он и подвукао су задругари велику помоћ у формирању Задруге имали од саветодавца у Пољопривредно стручној служби Прокупље Душке Петровић.

Заменик председника општине Прокупље, Мирољуб Пауновић, наглашава да би пример задругара новофоромиране Пчеларске задруге требало да следе и други пољопривредници, без обзира којом пољопривредном граном се баве.

-За добре пројекте увек се одобре средства из националних и локалних буџета. Додељена средства Пчеларској задрузи “Умац”  требало би да подстакну и друге да се организују, формирају своје задруге, направе добре програме и конкуришу за доделу средстава из иностраних, националних и локалних извора, рекао је он и подвукао да ће стручне службе Општинске управе и ПСС пружити све видове помоћи потенцијалним задругарима.

 

Величина слова: