Povodom Svetskog dana zdravlja: „Bazar zdravlja“ u subotu u centru Prokuplja
5. aprila 2019.
Šest decenija rada i postojanja Doma učenika, za građane Prokuplja poklon koncert
8. aprila 2019.
Prikaži sve

Održan Eko-kviz u Prokuplju, pobednici učenici OŠ “9. oktobar”

Eko-kviz pod nazivom “Prljavo ili čisto nije isto”, u organizaciji Grada Prokuplja i u saradnji sa JKP “Hameum” i JKP “Gradska čistoća” iz Beograda, održan je danas u Sportskoj hali “Dr Zoran Đinđić” u Prokuplju. Na ovom takmičenju, učestvovali su učenici svih osnovnih škola u Prokuplju.

Otvarajući takmičenje, član Gradskog veća Prokuplja, Maja Ranđelović, rekla je da je ovo drugi put kako đaci osnovnih škola “9. oktobar”, “Milić Rakić Mirko”, “Nikodije Stojanović Tatko”, “Ratko Pavlović Ćićko” iz Prokuplja, kao i škola “Vuk Karadžić” iz Žitnog Potoka i “Svetislav Mirković Nenad” iz Male Plane učestvuju u ovom kvizu.

-Drugu godinu zaredom, u Prokuplju se održava Eko-kviz za učenike prokupačkih osnovnih škola. Jedan od osnovnih ciljeva ovog takmičenja je da se deci kroz igru, druženje i zabavu prezentuje značaj očuvanja naše planete, i na taj način podigne nivo svesti o značaju zaštite životne sredine. Ovoliki broj takmičara i učenika je pokazatelj da smo na dobrom putu očuvanja ljudske egzistencije, zdravog razvoja društva i naše planete, izjavila je Ranđelović i naglasila da je na zemlji moguć život i da niko nema prava da direktnim i indirektnim delovanjem ugrožava opstanak na njoj.

Ona je podvukla da će deca, svojim učešćem u kvizu, dati značajan doprinos očuvanju našeg prirodnog okruženja. Igrajući se, pokazaće svima da nije teško biti odgovoran prema životnoj sredini.

-Bez obzira što će na republičko polufinalno takmičenje, koje se 10. maja održava u Sokobanji, otići samo jedna ekipa, svi ste vi ispunili svoju misiju, a to je da obezbedimo čistiju, zeleniju i sjajniju budućnost za sebe i buduće generacije, zaključila je Maja Ranđelović.

Predstavnik JKP “Gradska čistoća” iz Beograda, zadužen za edukaciju i informisanje, Goran Vasić, naglašava da je dobro što  prokupački osnovci i ove godine učestvuju u kvizu.

-Prošle godine, na ovim takmičenjima, učestvovalo je osam gradova i opština, da bi se taj broj sada povećao na 20. Očigledno je da su ova takmičenja osnovaca uticala na podizanje ekološke svesti, i da se zbog toga povećava broj lokalnih samouprava koje žele da učestvuju, rekao je on i dodao da su ga prošle godine osnovci iz Prokuplja oduševili pokazanim znanjem.

Prema njegovim rečima, jedna četvoročlana porodica na godišnjem nivou baci oko 40 kilograma plastike, a na nivou Srbije-55.000.

-U našoj zemlji, svest o reciklaži još nije na nekom velikom nivou. Ova takmičenja osnovaca imaju svoju misiju, svoj cilj, a to je podizanje svesti o očuvanju naše životne sredine. Ovoliki broj dece je nešto što daje nadu da će ta svest iz godine u godinu biti sve veća, rekao je Vasić.

Najbolje znanje ove godine pokazali su učenici OŠ „9. oktobar“, koji će predstavljati Prokuplje na polufinalnom republičkom takmičenju u Sokobanji.

Da su sva deca pokazala solidno znanje o ekologiji, uverili su se i članovi Gradskog veća Prokuplja Maja Bašić, Žarko Koprivica, Miloš Kostić, načelnik Gradske uprave Nikola Koprivica, koji je inače bio član žirija, pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Blagotić i mnogi drugi.

 

Veličina slova: