Стихови за безбрижно одрастање
26. јуна 2018.
Потписана Повеља пријатељства Епона и Прокупља
26. јуна 2018.
Прикажи све

Oдржана манифестација „Дани поља стрних жита 2018.“

У  организацији Пољопривредно стручне службе Прокупље ( ПСС)  у Великој Плани одржана је манифестација под називом “Дани стрних жита 2018.“ На овим традиционалним сусретима ратара присуствовали су  пољопривредници из Мршеља, Ресинца, Меровца, Велике Плане, Горње и Доње Стражаве, Губетина и других прокупачких села.

Регионални заступник Института за ратарство и повртарство из Новог Сада за југ Србије Влада Митровић истакао је да су се пољопривредници на огледним пољима могли уверити у приносе и квалитет зрна различитих сорти пшенице, јечма и других ратарских култура.

-На огледним пољима  ратари су могли да виде плодове 10 сорти пшенице, двa јечма и по једну сорту тритикале, ража и овса. На основу првих показатеља може се очекивати нешто бољи род у односу на прошлу годину али  и  да се очекује и бољи квалитет зрна, изјавио је он.

Према његовим речима очекује се да овогодишњи род пшенице у топличким општинама  по хектару у просеку буде до 4,5 тона, а на парцелама где су примењене све агротехничке и заштитне мере пет и више тона по хектару.

Митровић је подвукао да су и ове, као и предходних година,  на топличким пољима највише заступљене сорте пшенице Симонида, Ренесанса и Победа.

Заменик председника општине Прокупље Мирољуб Пауновић рекао је да се жетва јечма очекује за пар дана, а пшенице првих дана јула.

-Према првим проценама очекује се да приноси житарица и квалитет зрна буду већи и бољи у односу на предходну годину, изјавио је он и додао да би се, зависно од временски услова, најважнији летњи пољопривредни посао, требао завршити до краја јула.

Саветодавци у ПСС Дејан Тонић, Снежана Јовић и Душка Петровић наглашавају да је добро што се ова манифестација одржала на огледним пољима  у Великој Плани и што су пољопривредници показали велико интересовање за примену нових технологија и знања ради повећања приноса и квалитета производа.

 

Величина слова: