Sportski vikend
29. novembra 2019.
„Pravna tabla“ za građane
29. novembra 2019.
Prikaži sve

Održana prva „Retorijada“ u Prokuplju

U znak sećanja na nedavno preminulu profesorku srpskog jezika i književnosti, Sonju Đurović, koja je radila u prokupačkoj Gimnaziji, u našem gradu je po prvi put održana „Retorijada“. Učestvovalo je 12 takmičara iz prokupačkih srednjih škola, a pobednik ovog prvog nadmetanja u besedništvu je učenica Medicinske škole „Dr Aleksa Savić“ Marija Stanković. Drugoplasirana je Anastasija Radulović, dok je treće mesto pripalo Mariji Radović. Sve tri učesnice su nagrađene novčanom nagradom, ali je samo pobednica ponela diplomu sa imenom profesorke Đurović, koja je učila svoje đake pravilnom i lepom govorenju, ali i tome da budu dobri ljudi.

Takmičari su kazivali svoje autorske i istorijske besede, a njihovo izlaganje ocenjivao je žiri, koji se sastojao od profesora srpskog jezika i književnosti Sonje Miljković, i advokata Božidara Filipovića i Olivera Injca.

Prilikom ocenjivanja, žiri je posebno vodio računa o pravilnom akcentovanju, dinamici u glasu i ritmu u govoru, pravilnom stavu, gestikulaciji, originalnosti i kontaktu sa publikom.

Ovo takmičenje je organizovala prokupačka Galerija Fil-art, pod pokroviteljstvom Grada Prokuplja.

Veličina slova: