Прокупчани пети у Еко-квизу у Београду
11. маја 2018.
Рукометаши за Николину
12. маја 2018.
Прикажи све

Одржана седница СО Прокупље

Одборници Скупштине Општине Прокупље једногласно су донели Одлуку о предлогу Влади Републике Србије за пренос права јавне својине неизграђеног грађевинског земљишта из јавне својине Републике Србије у јавну својину Општине Прокупље, као још један значајан корак ка формирању нове индиструјске зоне предвиђене Генералним урбанистичким планом.


Председник Општине Прокупље Александар Симоновић је објаснио да се ради о парцелама површине око 16 хектара које су у близини фабрике Хисар где већ има изграђене пратеће инфраструктуре попут приступне саобраћајнице, водовода, телекомуникација, електроенергетске мреже, што значи да је тај простор идеалан за изградњу више индустријских постројења.


-Ова одлука тиче се будућности наше деце. На тој локацији ће бити изграђена модерна привредна зона, спремна за долазак нових инвеститора. Када смо разговарали са председником Александром Вучићем приликом његове посете Прокупљу, на његово питање како може да нам помогне, затражили смо помоћ око изградње индустијске зоне. У међувремену од почетног обећања стигло се и до конкретних налога за изналажење решења да држава у потпуности финансира њену изградњу. Зато је ова одлука од великог значаја за грађане Прокупља, јер ће омогућити привредни развој и отварање нових радних места, истакао је председник Симоновић.
У циљу трајног збрињавања становника насеља Мала Губа, Скупштина Општине Прокупље донела је и Одлуку о прибављању градског грађевинског земљишта у јавну својину општине Прокупље којом је омогућена даља реализација пројекта који финансира Европска унија на плану уређења речног корита реке Топлице, у оквиру кога се гради и 10 монтажних кућа за најугроженије ромске породице из овог насеља.
-Ради се о веома вредном пројекту, што значи да уживамо велико поверење Европске уније. Урадили смо квалитетан пројекат који ће нашим најугроженијим суграђанима обезбедити боље услове за живот. Најважније је да насеље Мала Губа и Липарско насеље трајно заштитимо од поплава изградњом бедема и да изградимо куће за најугроженије ромске породице, казао је председник Симоновић.
Православно архијерејско намесништво Топличко обратило се Општини Прокупље за помоћ у изградњи новог храма Светог Ђорђа у Прокупљу. На православни празник Ђурђевдан епископ нишки Арсеније освештао је темељ новог храма и том приликом рекао да је иницијатива за његову изградњу постојала још тридесетих година прошлог века. Како би се наставили радови, Скупштина је донела Одлуку о дотацији средстава црквеном намесништву Топличком у износу од милион динара у овој фази градње а претходно је за темељ из буџета издвојено 600 хиљада динара.


Завод за заштиту природе Републике Србије покренуо је поступак о проглашењу заштићеног станишта „Бресничићка слатина“. Како се ради о подручју на територији општине Прокупље, које је станиште ретким биљкама, гмизавцима и птицама, донета је Одлука о проглашењу заштићеног станишта „Бресничићка слатина“.
Усвојен је Извештају о раду Општинског штаба за ванредне ситуације за 2017. годину у коме се наводи да у 2017. години није било ванредних ситуација ни ванредних интервенција на отклањању последица елементарних непогода, а самим тим ни утрошка средстава из буџета.
-Чак и када су почетком јануара 2017. године подручје наше општине задесиле велике снежне падавине, нисмо прогласили ванредну ситуацију као поједине општине, јер смо превентивним мерама , редовним чишћењем улица, спречили да дође до колапса. Тада је одржана и прва ванредна седница на којој је уведено двадесетчетворочасовно дежурство службе ЈКП „Хамеум“ за сарадњу са грађанима, истакао је командант Штаба , председник Општине Прокупље Александар Симоновић.
У наставку седнице разматрани су извештаји о раду за 2017.годину ЈП за урбанизам и уређење општине Прокупље , Туристичко спортске организације и Центра за социјални рад.
Разматран је и усвојен Оперативни план за одбрану од поплава на територији општине Прокупље за 2018. годину, као и Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта . Усвојен је Предлог решења о образовању организационог одбора за прославу градске славе, као и Организационог одбора за изградњу Спомен обележја Другом пешадијском пуку „Књаз Михајло“ у Прокупљу.
-Поводом откривања Спомен обележја и у октобру ће бити одржана велика државна манифестација чији је покровитељ председник Републике Србије Александар Вучић. Када је у питању изградња спомен обележја и организација ове манифестације, на нама је велика одговорност, али и задовољство што ћемо се тако одужити нашим славним прецима. Спомен парк ће бити украс и понос нашега града, рекао је председник Симоновић.


На данашњој седници донета су и нова кадровска решења и прихваћене измене у Управним и Надзорним одборима Дома здравља, Дома културе, Културно-образовног центра, Историјског архива.
За директора Културно образовног центра именована је Љиљана Красић, а за в.д. директора ЈП Дирекција за изградњу, урбанизам и стамбене послове именован је Милан Јовановић.
Образована је и Комисија за координацију инспекцијског надзора над пословима из изворне надлежности општине Прокупље. Циљ образовања комисије је обухватнији и делотворнији надзор и избегавање преклапања и непотребног понављања инспекцијског надзора. Такође је образована и Комисија за планове општине Прокупље.
Оно што је ујединило одборнике СО Прокупље је и јединствен став по питању квалитета услуга изношења смећа као и по питању штетности уговора са Компанијом „Пор Вернер и Вебер“ потписаног 2011. године. Скупштина Општине Прокупље није прихватила захтев компаније „Пор Вернер и Вебер“ за повећање цена услуга изношења смећа, са образложењем да захтев није основан јер ни услуге које пружа ово предузеће нису на задовољавајућем нивоу.

Величина слова: