Влада Србије заседала у Прокупљу: Три важна пројекта за Топлички округ који ће привући инвеститоре!
13. октобра 2018.
Спортски викенд
15. октобра 2018.
Прикажи све

Откривен Спомен-парк посвећен „Гвозденом пуку“, Брнабић: Стати пред овај споменик је више од части и обавеза!

У присуству председнице Владе Србије Ане Брнабић и министара, владике нишког Арсенија са сарадницима, Војске Србије, представника Епона из Француске, народног посланика у Скупштини Србије др Дарка Лакетића, начелника Топличког управног округа  Милана Аранђеловића, председника Општине Прокупље Александра Симоновића са сарадницима, делегација Блаца, Куршумлије, Житорађе и других општина са југа Србије, представника многобројних борачких организација из земље и грађана Прокупља откривен је Спомен-парк посвећен „Гвозденом пуку“. Свечаном откривању споменика присуствовало је више хиљада грађана.

-Припадници Другог пешадијског пука под називом „Књаз Михаило“, познат као „Гвоздени пук“, водили су многе битке у два балканска и Првом светском рату. Непријатељи су га звали велики, будни пук јер је својом храброшћу показао како се треба борити за своју земљу и слободу. Застава пука је најодликованија од свих у Србији које су се виориле. Одликована је са 133 Карађорђеве звезде са мачевима, 10 ордена Легијом части и шест са руским крстовима „Свети Ђорђа“, изјавила је Ана Брнабић и додала да је у тим ратовима свака кућа у Топлици остала без две мушке главе.

Она је нагласила да је овај пук био састављен од гвоздених Топличана и да је 1.300 јунака дало своје животе за слободу коју ми данас имамо.

-Стати пред овај споменик је више од части и обавеза. Ово је тренутак апсолутне покорности пред онима коју су нас учили непокореним, који су нас учили правом значењу речи „слобода“. Поклонити се овде за мене, као председницу Владе Републике Србије је највећа могућа част, изјавила је она и додала да миром и радом можемо да се одужимо нашим јунацима.

У свом говору она је подвукла да Топлица треба да ради и надокнади бар део онога што је изгубила у седам година ратовања.

У два Балканска и Првом светском рату Србија је изгубила скоро трећину мушког становништва.

-Данас немамо више права да се са било којом главом играмо. Потребне су нам више него икада. Не да гину, него да живе, мисле, верују, надају се, воле, планирају, гледају и сањају  и заслуже све оно што је за њих овај Гвоздени и вечни пук освојио, рекла је Брнабић и подукла да се данас слобода брани сваким изграђеним путем, сваком фабриком коју отворимо, школом, болницом, младом особом којој дајемо разлог да остане у својој земљи и ономе коме дамо веру да се врати у своју Србију.

Према њеним речима, слобода и мир се бране и чувају сваким успехом наших спортиста, младих математичара и физичара, сваком иновацијом коју направимо у нашој земљи.

-Када станемо овде, пред овај споменик, пред ову славу, храброст и жртву, пред животе положене да би ми имали слободу и мир  имамо право да урадимо све за нашу Србију, себе, своје породице, своје достојанство и за оне који долазе иза нас. То је овде исковано челиком и крвљу. Ко од нас овде сме да одустане од јаке Србије, Србије која изнад свега жели мир, труд, знање, упорност, Србије која поштује различитости, која верује и брани своје принципе и увек помаже другим, рекла је председница Владе и подвукла да је данас Србија јача него што је била јуче, а нешто мало слабија него што ће бити сутра.

Она је посебно нагласила да смо кренули путем да нашу Србију усправимо, да усправимо сваког човека у њој.

-Топлица нам је потребна да рађа нове јунаке, нове гвоздене пукове не за ратове и блато, него за путеве, школе, болнице, фабрике, за све оно што слобода треба да буде, а то је слобода воље, рада, избора, кретања, говора, мисли, једнакости и права. То је хтео овај Гвоздени пук, када је настао пре 106 година. Зато данас имамо обавезу да то што су они желели, зашто су пали, остваримо, рекла је председница Владе Србије Ана Брнабић, која се захвалила Гвозденом пуку на слободи и миру који данас живимо и свима онима који верују, дају и труде се за Србију.

Народни посланик у Скупштини Србије др Дарко Лакетић изразио је велико задовољство организацијом целокупне манифестације.

-Све је било величанствено. Од достојанствених људи који су присуствовали овом откривању, до емотивног говора председнице Владе Ане Брнабић. Овај догађај је сатисфакција за напоран, стрпљив, одговоран и мукотрпан рад руководства локалне самоуправе у претходном периоду. На овоме нећемо стати. Идемо даље, рекао је др Лакетић.

Праунук генерала Шарла Тренијеа, који је учествовао у ослобођењу Прокупља у Великом рату, Пјер Траније кроз сузе је рекао да је ово нешто најлепше што је до сада доживео.

-Веома сам поносан како се чува успомена на мог прадеду. За мене и моју породицу је велика част да присуствујемо откривању Спомен парка. Бити данас становник Прокупља за мене је велика привилегија, изјавио је Пјер Траније.

 

Величина слова: