Предавање о дијабетесу у компанији “Леони”
14. новембра 2017.
Велика улагања у путну мрежу
16. новембра 2017.
Прикажи све

Откривено једанаест изгубљених градова

novi%20gradovi 

У општини Куршумлија и ове, као и претходне четири године, Народни музеј Топлице из Прокупља и Народни музеј из Београда, наставили су археолошка истраживања.

Археолози ова два музеја открили су 11 изгубљених градова на обронцима Копаоника и Радан планини. За пет градова, који су откривени око Луковске бање, до сада се није знало.

-Они представљају мистерију и како би се о њима сазнало више, потребно је обавити детаљнија археолошка истраживања. У питању су утврђени градови на врховима планинских венаца око Луковске бање, рекла је археолог Народног музеја Топлице Јулка Кузмановић Цветковић.

Она је додала да они нису били евидентирани на археолошкој мапи Србије, а оно што за сада може да се претпостави јесте да имају везе са некаквом делатношћу на том простору и да је то највероватније рударство.

Остаци насеља, које су археолози пронашли у подножјима утврђених градова на појединим местима, указују на то да се ту живело од праисторије до средњег века.

На основу свега тога археолози наводе да су тадашња куршумлијска села и њихова околина били богатији и више насељени, него данас. Евидентирано је око 140 локалитета из различитих временских епоха.

-Ови локалитети откривају и податак да су кроз куршумлијски крај пролазиле и водиле веома занчајне саобраћајнице и да се ту много интензивније живело, истакла је Кузмановић-Цветковић.

Археолози се слажу да је помоћ државе и Општине Куршумлија преко потребна како би се урадила детаљнија археолошка истраживања, која би свакако била од великог значаја, не само за Куршумлију, већ и Србију.

-Уколико би се урадило сондирање појединих локалитета, открили бисмо археолошки материјал на основу кога бисмо сазнали прецизне детаље о историјској прошлости овог краја, подвукла је археолог Јулка Кузмановић Цветковић.

Ово су иначе прва археолошка истраживања после више од сто година, од када је куршумлијски крај обишао познати путописац Феликс Каниц и оставио записе о неким локалитетима. 

Величина слова: