„Ulica darivanja“ poklon građanima Prokuplja
21. jula 2019.
U susret manifestaciji „Drainčevi susreti pesnika“
22. jula 2019.
Prikaži sve

Otvorena izložba slika sa ovogodišnje Likovne kolonije „Boža Ilić“

U Galeriji „Boža Ilić“, u okviru slavskih svečanosti, otvorena je izložba slika, na kojoj su izložena dela slikara, učesnika ovogodišnje Likovne kolonije, koja nosi ime istaknutog i poznatog slikara iz Toplice, Bože Ilića. Izložbu je po završetku praznične liturgije, koju je održao u crkvi Svetog Prokopija, obišao i vladika niški Arsenije, zajedno sa gradonačelnikom Prokuplja Aleksandrom Simonovićem.
Kao slikar domaćin, koji je sve vreme na Belom Kamenu bio sa gostima, slikarima iz Srbije i Makedonije, bio je i ovaj put istoričar umetnosti Dragan Popović.


On je, po otvaranju izložbe slika sa 22. Likovne kolonije „Boža Ilić“, rekao da je ona opravdala svoje dugogodišnje postojanje i poverenje lokalne samouprave, ali i da je zadržala međunarodni karakter, jer je pored istaknutih slikara iz Srbije, ove godine učestvovao i jedan slikar iz Makedonije.
-Kolonija je trajala sedam dana, a na njoj je nastalo tridesetak slika. Planiramo da napravimo selekciju novih umetničkih dela, tako što ćemo neka upotrebiti za nabavku sredstava za oplemenjivanje prostora Galerije „Boža Ilić“. To se odnosi na rasvetu, klimatizaciju, završavanje zastakljivanja, možda i jednu rampu za invalide, koja nam nedostaje. Drugi deo ovih vrlo vrednih slika će ostati u depou prokupačkog Muzeja, rekao je Popović i istakao da ova Likovna kolonija, zapravo predstavlja jednu vrstu pokretačke snage za unapređenje rada u Galeriji i upotpunjavanje likovne zbirke, koja bez ovogodišnjih slika, broji oko 700 različitih radova umetnika iz Srbije i sveta.


Učesnici ovogodišnje Likovne kolonije „Boža Ilić“ su po završetku radnog dela posetili i Božino rodno mesto Žitni Potok, gde se u samom centru sela, nalazi njegov plato sa bistom i mozaikom „Stara Srbija“, koji je sam Boža uradio šezdesetih godina prošlog veka.
-Plato je obnovljen, tačnije napravljen je novi, a repliku celog mozaika, uradio je slikar, takođe naš Topličanin Miroslav Lazović, koristeći vrlo malo starog materijala, istakao je Popović.
Profesor i slikar iz Niša Jelica Ašanin je bila ovogodišnji učesnik Likovne kolonije „Boža Ilić“. Ona je, razgledajući svoje i slike svojih kolega, rekla da je veoma važno i dobro što se Toplica na ovaj način seća i čuva velike umetnike od zaborava.
-Imala sam sreću da sam Božu Ilića lično poznavala. On je mene, mog brata i sadašnjeg supruga pripremao za Akademiju u Beogradu, tako da me za njega vežu i neke privatne, veoma lepe uspomene. On je inače kolega mog oca, koji je akademski vajar. Što se tiče mesta gde smo slikali, Belog Kamena, mogu da kažem da je sve impresivno, pejzaži su neverovatni i nije ni čudo što je sam Boža slikao taj kolorit i takve kompozicije. Oslikavao je jednu predivnu prirodu, koja je svuda oko nas i posebno inspirativna za umetnike, tako da smo svi skupa svakog trenutka uživali, istakla je slikarka iz Niša.
Trajče Jovanov, koji je po drugi put došao na Likovnu koloniju iz Makedonije, naglasio je da je oduševljen i da će u svoj rodni grad, iz Prokuplja i sa Belog Kamena poneti samo lepe utiske.
I ostali učesnici Likovne kolonije „Boža Ilić“ pohvalili su celu organizaciju ove umetničke manifestacije i naglasili da bi ponovo došli i bili deo nje.

Veličina slova: