Smanjen broj pacijenata u kovid ambulanti, na Infektivnom odeljenju 31 lice od toga 14 pozitivno na koronu
13. jula 2020.
Vojska Srbije i Grad Prokuplje rade na saniranju šteta od poplava
13. jula 2020.
Prikaži sve

Otvorena radionica „Umetnost kroz vreme“

Ovogodišnja likovna radionica, pod nazivom „Umetnost kroz vreme“, čiji je organizator Kulturno-obrazovni centar u Prokuplju, počela je danas i trajaće do petka 17. jula.

-Radionicu organizujemo na otvorenom i uz poštovanje svih propisanih mera u cilju sprečavanja širenja infekcije virusom korona. Zbog toga je i broj učesnika ove naše radionice samo tri, rekla je direktorka Kulturno-obrazovnog centra Ljiljana Krasić i istakla da je sav potreban materijal za stvaranje  i ovaj put obezbedio domaćin radionice.

Kako je navela, tema ovogodišnjeg stvaranja radionice „Umetnost kroz vreme“, jesu dela slikara Van Goga, koja će sami izabrati i na osnovu njih naslikati svoj rad.

-Ranijih godina smo praktikovali da po završetku radionice organizujemo i izložbu. Ove godine to nećemo raditi iz razumljivih razloga, ali svako ko bude želeo da vidi dela ovih mladih stvaralaca, može da dođe kod nas, gde će ona biti i izložena, naglasila je Krasić i dodala da je važno da mladi nauče da i u ovakvim okolnostima stvaraju, prilagođavajući se uslovima i čuvajući sebe prvenstveno.

Profesor likovne kulture Vladan Labović i ovaj put se našao u ulozi mentora i podrške ovim mladim umetnicima.

-Prošle godine su učesnici ove radionice oslikvali motive Prokuplja, a sada je pred njima, rekao bih malo veći izazov, a to je interpretacija umetničkih dela Van Goga. Cilj je prvenstveno da nauče nešto novo o njegovom stvaralaštvu i umetnosti 19. veka. Dok budu slikale, razgovaraćemo i naučiće još ponešto novo, što možda nisu znale o ovom velikom slikaru, rekao je profesor Labović i naglasio da je mnogo bitno i da ovladaju tehnikom ulje na platnu.

Jedna od učesnica radionice i ove godine je  Nadežda Ristić, koja je završila drugu godinu Akademije primenjene umetnosti u Nišu.

-Ovde sam po drugi put i sa zadovoljstvom sam se odazvala pozivu da učestvujem. Na svoj način ću interpretirati delo Van Goga „Vinsentova soba“, ali svakako je važno da se potrudim da ona, na kraju ipak asocira na njegovu sliku, rekla je Nadežda i dodala da za slikanje i slikarstvo uvek ima vremena jer ga neizmerno voli.

Milica Babić po četvrti put učestvuje u radionicama koje organizuje KOC i uvek se raduje novim izazovima, koje donose ovakva umetnička okupljanja.

-Slikanje me smiruje i opušta, ono mi daje neku novu stvaralačku energiju. Lepo se osećam dok to radim, prosto me ispunjava, zato sam i upisala Umetničku školu u Nišu, naglasila je Milica i dodala da je završila drugi razred, na smeru tehničar dizajna enterijera i industrijskih proizvoda.

 Njen omiljeni slikar je Frida Kalo, zato što ima osoben stil i slika svoje životne trenutke. Ipak, pošto je tema na radionici zadata Milica će ovaj put slikati „Autoporteret Van Goga“, a ne svoje omiljene slikarke.

Najmlađa učesnica ove radionice je Katarina Milivojević, koja je završila šesti razred osnovne škole. I ona voli da slika, a kao svoj zadatak je odabrala delo Van Goga „Zvezdana noć“.

Katarina kaže da, inače voli da slika nebo i zvezde i da nijansira, a profesor Labović dodaje, da je kompozicija ovog dela razdragana i jedna od svetlijih faza ovog velikog slikara, koja će ovoj mladoj učesnici radionice „Umetnost kroz vreme“ zapravo, baš zbog toga i najviše odgovarati.

Veličina slova: