Ove godine više novca za vantelesnu oplodnju
28. maja 2020.
Otvoren konkurs za dodelu „Drainčeve nagrade za poeziju“
29. maja 2020.
Prikaži sve

Paketi za najugroženije romske porodice u Prokuplju

U okviru programa „Podrška EU inkluziji Roma-osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, Stalna konferencija gradova i opština, obezbedila je jednokratnu pomoć u vidu 300 paketa za Rome u Prokuplju. Ovaj projekat finansira EU, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština.

-Zahvaljujem se „Stalnoj konferenciji gradova i opština“, koja  nam je preko  „Ipa fondova“, donirala 300 paketa sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu. Radi se o vrlo bogatim i sadržajnim paketima, koji će biti podeljeni romskoj populaciji, najugroženijoj grupi ljudi u našem gradu, rekao je gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović i dodao da će se predstavnici udruženja roma u našem gradu postarati da se naprave spiskovi i da pomoć dobiju oni kojima je ona najpotrebnija.

On je istakao da je Crveni krst sa svojim volonterima, kao i mnogo puta do sada, zadužen za raspodelu i dostavljanje paketa porodicama na kućnu adresu, dok će lokalna samouprava obezbediti vozila i sve što je potrebno za dostavu paketa.

Prema rečima sekretara „Stalne konferencije gradova i opština“ Đorđa Stanišića, ova pomoć Romima u Prokuplju usledila je zbog pandemije virusa korona.

-Na ovaj način, želimo da pokažemo da se kroz uštede na nečemu drugom, može ostvariti ovakva jedna humanitarna akcija. Vrlo je važna podrška i pomoć koju imamo od lokalne samouprave, ali i podrška koja postoji kroz dobro organizovane dve romske organizacije, kao i Crvenog krsta, koji će izvršiti distribuciju. Paketi sadrže prehrambene proizvode i kućnu hemiju i drago nam je da možemo pomoći. Znamo da ovde u Prokuplju postoji dobar deo romskih porodica, kojima je potrebna pomoć i podrška svakodnevno. Mislimo da je ona dobra i značajna, a najbitnije je da je prihvaćena sa svih strana, istakao je Stanišić.

On je naglasio da je veoma važno da ovakve humanitarne akcije nailaze na podršku i kod onih kojima je upućena.

-Ovde je cilj inkluzija, uključivanje svih slojeva društva u  svakodnevne tokove života. Ono što želim da kažem jeste i to da sa ovdašnjom lokalnom samoupravom radimo i na drugim projektima, koji se tiču podrške romskoj populaciji i zajednici. Jedan od njih je i poseban projekat vezan za izgradnju i osnivanje jednog romskog obrazovnog centra, koji je u toku, podvukao je Stanišić i naveo da je cilj ovakvih projekata i jačanje položaja romske populacije u lokalnim zajednicama, kroz primenu prioritetnih nacionalnih i lokalnih strateških mera u oblasti zapošljavanja, borbe protiv diskriminacije i promocije ravnopravnosti romske populacije.

Veličina slova: