У сусрет Божићу, најрадоснијем хришћанском празнику
4. јануара 2019.
Радници зимске службе свакодневно на терену, саобраћај се одвија без потешкоћа
8. јануара 2019.
Прикажи све

Паљењем бадњака и ломљењем чеснице прослављено Бадње вече у Прокупљу

Свечаним налагањем бадњака и ломљењем чеснице у порти цркве Свети Прокопије, у Прокупљу је обележено Бадње вече, које најављује најрадоснији хришћански празник-Божић.

.

Овој свечаности је, поред великог броја грађана, присуствовао и градоначелник Прокупља Александар Симоновић, који је заједно са својим суграђанима, међу којима је било највише деце, прославио долазак највећег хришћанског празника.

Свештенство прокупачке цркве је од 16 часова служило вечерњу литургију у присуству великог броја верника, грађана Прокупља, који су углавном породично, како и налаже традиција прослављања, дошли да присуствују празничним свечаностима.

.

-Окупили смо се пред нашим храмом, пред чесницом и бадњаком, у овој дивној вечери коју нам је Господ Бог подарио, да у духу наше хришћанске вере дочекамо у молитви и срећи најрадоснији хришћански празник, рођење Господа Исуса Христа. Честитам свима празник, обратио се окупљеним верницима старешина цркве Свети Прокопије Никола Илић.

Ломљење чеснице традиционално је обављено након паљења бадњака, а ове године златник од три грама припао је Јовани Митов, ученици шестог разреда из Београда.

-Веома сам срећна што сам у чесници пронашла златник, јер је то симбол радости, благостања, среће. У Прокупље, одакле сам родом,  дошла сам са родитељима  да прославимо новогодишње и божићне празнике, каже Јована.

Традиционално, чесницу са златником од три грама даривала је СТР „Чутура“. Тежине 39 килограма и пречника два метра, чесница је садржала 458 делова-јуфки, а у изради, која је трајала шест сати, учествовало је пет пекара.

Као и сваке године, на Бадње вече, грађани су могли да се загреју куваном ракијом коју је обезбедила фирма „Милан Топлица“ из Прокупља.

Уз ватромет и са радошћу у срцима, Прокупчани су дочекали најрадоснији хришћански празник-Божић.

 

Величина слова: