Бадњи дан по први пут обележен и у касарни у Прокупљу
6. јануара 2020.
Прокупчани показали хуманост на делу
8. јануара 2020.
Прикажи све

Паљењем бадњака, почела прослава Божића у Прокупљу

Вечерњом молитвом у цркви Светог Прокопија, паљењем бадњака испред цркве и ломљењем чеснице, у Прокупљу је почела прослава најрадоснијег хришћанског празника, Божића.
Традиционалном обичају, који најављује рођење Христово, чији се долазак на свет слави као почетак новог времена, присуствовао је велики број грађана, који су као и сваке године, већином породично, дошли да прославе празник.
       
Окупљене вернике, уважене свештенике и представнике Града, поздравио је, и божићне празнике честитао старешина цркве Свети Прокопије Никола Илић.
-Окупили смо се вечерас под сводовима једног од најстаријег  храма, где почивају мошти Светог великомученика Прокопија и његовог брата Светог Георгија, да прославимо најрадоснији догађај. Овде у нашој храброј Топлици, постојбини наших славних предака Југ Богдана, Милана Топлице, Kосанчић Ивана и свих оних који су животе своје дали за слободу… Окупили смо се да прославимо Христово рођење и као што кажу наши славни оци „Бог је толико волео човека, да је на крају Христовим рођењем и сам постао човек“.  Нека је мир међу свима који славе Христа, нека мир уђе у ваше домове, пожелео је верницима старешина прокупачке цркве и поручио им да се  у овако великом броју увек окупљају .
Традиционално, прослава Бадњег дана је и ове године протекла уз ломљење чеснице, послужење и величанствени ватромет.
Величина слова: