„Dani evropske baštine“ počinju u utorak
20. septembra 2019.
Pobede rukometašica i fudbalera, poraz rukometaša
23. septembra 2019.
Prikaži sve

Pesma slavi umetnost

Mlada i talentovana pesnikinja Isidora Laketić, pred prokupačkom publikom, po prvi put je predstavila svoje pesme. Književno veče bilo je naslovljeno imenom stiha jedne njene pesme, u kojoj ona poručuje da se nikad ne zaboravi koliko poezija vredi. Pesma je napisana na Svetski dan književnosti, a posvetila ju je svim književnicima, onima koji to jesu, ali i onima koji to žele da postanu.

O svom stvaralaštvu kaže da ga ne bi uzdizala u umetničkom smislu, jer pisanje poezije smatra potrebom, kroz koju iznosi svoja osećanja. Piše već četiri godine i aktivno objavljuje svoje misli i stihove na instagram nalogu „Sentimentalpoet“. Svoju prvu zbirku pesama, čim je bude objavila, a nada se da će to biti uskoro, predstaviće najpre ljubiteljima poezije u Prokuplju, jer, kako kaže, njega smatra rodnim gradom.

-Počela  sam da pišem onda kada sam se preselila iz Prokuplja u Beograd i tamo krenula u srednju školu. Tada sam najviše bila preplavljena emocijama i prosto sam morala da ih prenesem na papir, tačnije, u vidu beleški sam ih zapisivala u telefon. Onda su se moja osećanja pretvarala u nešto što je lepše od njih samih. Nadahnuće nalazim najviše u svakom mogućem obliku ljubavi, prosto nemam ograničenje. Čak se trudim i da negativne emocije, kao što su bes i tuga, pretvorim u nešto lepo i ja bih ceo taj proces nazvala umetnošću, rekla je Isidora, govoreći o svojoj poeziji.

Njen uzor u pisanju je Danilo Kiš, kome je posvetila jednu svoju pesmu, a kroz njegova dela je, kako kaže, shvatila šta je pisanje.

Na pitanje da li piše i prozu, odgovorila je da bi to svoje stvaralaštvo nazvala poezijom u prozi.

-Forma nije važna, ukoliko onaj ko piše dopre do osećanja čitalaca. Poezija mi ipak najviše odgovara, jer da bih pisala  roman, najpre moram i mentalno da sazrim. Pesma slavi umetnost i naglašava važnost stvaralaštva, što i jeste poruka ove književne večeri. Kroz poeziju, čuvam sebe i svoje stvaralaštvo, koliko god grad u kome živim bio brz, istakla je Isidora.

Ovoj književnoj večeri prisustvovala je i prokupačka pesnikinja Zorica Prentić, koja je ovom prilikom rekla da je Isidora zreo pesnik, bez obzira na to što je još uvek mlada.

-Iznenadila sam se time da je upisala farmaciju, ali se nadam da  joj ona neće oduzeti vreme koje treba da posveti  pisanju, jer  je veoma talentovana. Ja verujem u nju, naglasila je pesnikinja  Zorica Prentić.

Veličina slova: