Санација палеонтолошког локалитета Пребреза – најављена нова истраживања
31. јула 2020.
Црвени крст обележио Дан борбе против трговине људима
31. јула 2020.
Прикажи све

Планинари обележили јубилеј

Низом планинарских акција, организованих у јулу месецу, Планинарско скијашки клуб Топлица обележио је јубилеј, 15 година постојања. Један од најмлађих спортских клубова на подручју нашег града, окупља велики број заљубљеника у природу, рекреативаце, а својим ангажовањем прокупачки планинари у своје редове привикли су и велики број дечака и девојчица, и на ту чињеницу су јако поносни. За деценију и по, били су учесници бројних акција у земљи и иностранству, а сами су носиоци значајне акције на републичком нивоу „Мала Топличка трансверзала“.

Сећајући се дана када је основан клуб, председник Планинарско скијашког друштва Дарко Жарић, наглашава, да су се они угледали и наставили традицију планинарског друштва “Поглед“ које је такође било активно на нашем подручју.

-Оснивачи су били људи који воле природу, тог 15. јула 2005. године окупили су се професори, културни радници, новинари, судије, полицајаци, државни службеници, и сви они су желели да оснивајући клуб, лепоту планинарења приближе својим суграђанима, објаснио је Жарић.

Планинари из Прокупља, освајали су и врхове попут Арарата 5136, Килиманџара 5895, али су били учесници у акцијама на планининама Бугарске, Македоније, Грчке, Аустрије, Марока и Словеније. Чланови планинарског клуба, имају контакте са планинарима из читавог света, који их позивају али су врло радо долазе и учествују у акцијама које ПСК Топлица организује.

-За ово време наши чланови су стекли и потврдили своја знања и сертификате из многих области које подразумева планинарење као спорт. Имамо нове водиче, инструкторе у орјентиригу, а неки наши чланови кроз планинарење открили су и нове спортове попут трекинга, наводи председник ПСК Жарић.

Све своје потенцијале овај клуб уложио је у осмишљавање и организацију велике спортске манифестације Мала топличка трансверзалa, која има републички карактер. Сви чланови клуба више година уназад, пре свега су обележили планинарске стазе, које су уређене и који сами одржавају. Мала топличка трансверзала има правац од Прокупља ка Ђавољој Вароши или Пролом Бањи, и то је пешачки пут обележен планинарским ознакама дужине 122 километара, која спаја планинске врхове, историјске и туристичке знаменитости Топлице. Захваљујући овој акцији сваке године у новембру у Прокупљу се окупљају планинари из целе Србије.

За ових 15 година планинари су средили и свој простор у Растовници, где су добри домаћини, где се окупљају славе и планирају.

Величина слова: