Literarni konkurs za učenike
14. septembra 2018.
Nedelja bogata kulturom
14. septembra 2018.
Prikaži sve

Počela berba grožđa

U prokupačkim vinogradima, koji se prema informaciji Odeljenja za poljoprivredu Opštinske uprave  Opštine Prokuplje prostiru na površini većoj od 123 hektara, krenula je berba ranih sorti grožđa.

Početak berbe u vinogradima Dragana Maletića u Velikoj Plani posetio je zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović koji je rekao da sa rodom i kvalitetom grožđa vinogradari mogu biti u potpunosti zadovoljni.

-Kako se uz primenu svih agrotehničkih i zaštitnih mera i prirodnih potencijala može dobiti dobar i kvalitetan poljoprivredni proizvod može se videti u vinogradu poljoprivrednog gazdinstva Dragana Maletića. Ovogodišnji rod grožđa je jedan od najboljih u poslednjih nekoliko godina, izjavio je Paunović i dodao da je dobro što se ovom granom poljoprivrede počeo baviti sve veći broj mladih i što se površine pod vinovom lozom iz godine u godinu povećavaju.

Vinogradar  Dragan Maletić napominje da prosečan rod grožđa po jednojm čokotu iznosi oko osam kilograma.

-Da bi se dobio dobar rod potrebno je koristiti stajnjak, blagovremeno obaviti zaštitu i primeniti sve agrotehničke mere, rekao je on i dodao da su ove godine vremenske prilike išle na ruku vinogradarima.

Očekuje se da berba grožđa na plantažama Topličkih vinograda u selu Gojinovac, koji se prostiru na površini od 50 hektara, počne za nekoliko dana.

Veličina slova: