Počeo upis u registar poljoprivrednih gazdinstava i obnova registracije
4. marta 2019.
Održana prezentacija aktivnih mera zapošljavanja za 2019. godinu
4. marta 2019.
Prikaži sve

Počela primena elektronskog recepta u prokupačkom Domu zdravlja

Od 1. marta u prokupačkom Domu zdravlja, kao i u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, počela je primena elektronskog propisivanja lekova od strane lekara, odnosno izdavanje e-recepta.

Povodom ove novine u radu, u Domu zdravlja je održana  prezentacija za sve izabrane lekare, vezana za novi način kreiranja elektronskog recepta za sve vidove izdavanja terapije.

Tokom prezentacije, informatičari ove ustanove dali su potrebna  pojašnjenja za rad u ovom sistemu, a sve u cilju bržeg i efikasnijeg rada lekara.

Prema njihovim navodima, novi način rada smanjiće i vreme koje su pacijenti do sada provodili u lekarskim ordinacijama i prijemnim  odeljenjima, čekajući da im se recept odštampa i overi.

-Ovakav način elektronskog izdavanja recepata i lekova, trebalo bi da olakša i unapredi pružanje usluga u Domu zdravlja, kazala je direktorka ove zdravstvene ustanove dr Zorica Momčilović.

-Novina je da se potpuno ukida dosadašnji papirni recept, što znači da pacijent koji kod lekara dolazi po svoju redovnu terapiju ili zbog prehlade i neke duge bolesti, više neće dobijati papirni recept već će, nakon posete lekaru, otići u apoteku i apotekaru dati na uvid svoju zdravstvenu knjižicu, kazala je doktorka Momčilović.

Prema njenim rečima, recept, koji je lekar kreirao u zdravstveni elektronski sistem, prikazaće se na apotekarskom portalu zdravstvenog osiguranika kome je namenjen.

-Elektronsko propisivanje lekova skratiće vreme pisanja i obrade recepta, i njegovu overu, što će dati više prostora lekarima, kako bi što više vremena posvetili svojim pacijentima i njihovim zdravstvenim problemima, istakla je dr Momčilović.

Očekuje se da se i posete izabranom lekaru, isključivo zbog propisivanja terapije, drastično smanje.

U Srbiji se godišnje izda oko 60 miliona recepata, što je dosad zahtevalo i troškove za štampane obrasce. Očekuje se da će se ukidanjem papirnog recepta, na godišnjem nivou uštedeti oko dva miliona evra.

Kada je plaćanje participacije za lekove u pitanju, ništa se ne menja, tako da će pacijenti i dalje plaćati za neke lekove 50, 100, 200 i 300 dinara po receptu, zavisno od toga o kolikom se učešću radi.

Plaćanje participacije od 50 dinara ostaje i za lekarski pregled, osim za one pacijente koji su i do sada bili oslobođeni ovog plaćanja. Radi se o pacijentima koji se leče od dijabetesa, onima koji su na dijalizi, onima koji se leče od malignih bolesti, dobrovoljnim davaocima krvi, pacijentima sa minimalnim penzijama, socijalno ugroženima bolesnicima.

Veličina slova: