Заједно до повећања приноса и савремених технологија гајења усева
19. марта 2018.
Конкурс за најбољу фотографију
20. марта 2018.
Прикажи све

Почели радови на изградњи Спомен парка Гвозденом пуку

Уклањањем стабала у железничком парку, почела је реализација прве фазе радова на реконструкцији простора на којем ће бити изграђен спомен комплекс посвећен славним јунацима Другог пешадијског пука Књаз Михајло – Гвозденог пука из Првог светског рата.

-Јуче смо почели са уклањањем стабала и уколико временски услови буду повољни, тај део посла биће завршен за неколико дана. Након тога у плану је уклањање постојеће расвете, лампиона и светиљки, како би се обезбедили услови за комплетну реконстукцију и изградњу новог комплекса, рекао је руководилац радне јединице „Зеленило“ која ради у оквиру ЈКП „Хамеум“.

Општина Прокупље је у знак захвалности јунацима Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“, који су 12.октобра 1918.године ослободили Прокупље, приступила изградњи спомен обележја и спомен парка. Изградњу финансира  Влада Србије са 29 милиона динара. Свечано отварање спомен парка  и велика државна манифестација предвиђена је за 12. октобар 2018. године.

Други пешадијски пук „Књаз Михаило“, је због храбрости и неустрашивости својих припадника прозван „Гвоздени пук“ .  Октобра месеца 1912. године са мобилизацијског места, код Железничке станице у Прокупљу кренуо у Балканске ратове, а  наставио војевање и у Првом светском рату. Овај пук је 12.октобра 1918.године ослободио Прокупље. Његовим војницима овенчаним ратном славом, припала је част да буду припадници гарде краља Александра, па су демобилисани тек 1920.

 

 

Величина слова: