Представљена Сабрана дела Гордане Тодоровић
30. априла 2019.
НАЈАВА ЗА МЕДИЈЕ ЗА 07.05.2019 – ЗАСЕДАЊЕ СКУПШТИНЕ ГРАДА ПРОКУПЉА
6. маја 2019.
Прикажи све

Почиње књижевна манифестација „Драинчеви сусрети песника“

Полагањем цвећа на гроб песника Рада Драинца, данас ће у Београду, почети овогодишња 50. по реду књижевна манифестација “Драинчеви сусрети песника“. Тим поводом, топлички књижевни ствараоци, али и глумци и бројни поштоваоци Драинчевог дела, пригодним програмом, који ће данас у 14 часова извести на његовом гробу, подсетиће јавност на важност обележавања ове књижевне манифестације, кроз коју живи лик и дело овог великог ствараоца.

После полагања цвећа, топлички ствараоци ће у Књижевном клубу „Борисав Станковић“ у 16 часова и 30 минута приредити музичко-сценски програм „Драинцу у част“. У њему ће учествовати Вицо Дардић и музичари, а потом ће се прокупачка Библиотека представити својим издаваштвом, када ће говорити о новим књигама топличких писаца. Овај књижевни сусрет организују Удружење књижевника Србије, Књижевни клуб „Борисав Станковић“ и Народна библиотека „Раде Драинац“. На овом књижевном сусрету учествују Иван Ивановић, Радослав Војводић, Миљурко Вукадиновић, Дане Стојиљковић, Драган Огњановић, Весна Пауновић Ђукић, Зорица Прентић, Саша Миловановић, Срђан Живковић, Јовица Ђурић Мајор, Душан Мијајловић Адски, Миливоје Крстић и многи други песници, а домаћин је Ратомир Тимотијевић Тим.

„Драинчеви сусрети песника“ се после овог дела програма који се дешава у Београду, настављају у Прокупљу, Житорађи, Блацу и Куршумлији 7. маја, гостовањем дечијих песника Љубивоја Ршумовића, Моша Одаловића, Тода Николетића и Власте Ценића.

У прокупачкој Библиотеци, 8. маја, у 17.30 сати биће одржан музичко-сценски програм, у коме учествују глумци Данило Петровић и Срђан Живковић. За 18 часова је заказана трибина под називом „Поезија и интернет“, на којој ће говорити др Јелена Јовановић, Марко Деспотовић, Енес Халиловић и Игор Варга. На истом месту у 19.30 сати Машу Сеничић, Бојана Марковића, Милицу Милосављевић и Данила Лучића, угостиће прокупачки песници, а они ће говорити на тему „Нова српска поезија-млади српски песници“.

Као део програма ове песничке манифестације, Народна библиотека „Раде Драинац“ 22. маја у 13 часова организује сесију Српског филозофског друштва на тему „Популизам и критичко мишљење“.

Други део програма „Драичевих књижевних сусрета“ биће настављен у августу, када ће, уз богат и садржајан програм, традиционално бити уручена и песничка награда „Драинац“ овогодишњем лауреату.

 

 

 

 

Величина слова: