Светосавска академија 26. јануара
25. јануара 2018.
Трибина о Европској унији
25. јануара 2018.
Прикажи све

Подстицајна средства за пољопривреду

Пољопривредно саветодавна агенција „Консултант аграр“ из Прокупља  организовала је одлазак прокупачких пољопривредника на презентацију пољопривредних машина и опреме у Нишу.

Осим разгледања трактора и прикључких машина  и система за наводњавање пољопривредници из Ресинца, Нове Божурне, Доње Речице, Бресничића, Велике Плане, Бабиног Потока , Мађара и других села упознали су се са могућностима доделе подстицајних средстава из ИПАРД фондова Европске уније и Министарства пољопривреде Републике Србије.

Власник  агенције „Консултант  аграр“ Владан Марковић  рекао је да се до 26.фебруара могу поднети захтеви за доделу средстава из ових фондова.

-Средствима  за пољопривреду из европских фондова  наастоји се повећати конкурентност на домаћем и иностраном тржишту, побољшати  квалитет производа и у производњи применити нове технологије, изјавио је Марковић и додао да се ова средства додељују за куповину трактора и прикључних машина, за област воћарства , за производњу млека и прерађивачке капацитете.

Зависно од старосне доби пољопривредника, подручја где ради и намене подстицајних средстава, она се додељују у износу од 50 до 70 одсто у односу на укупна потребна средства за реализацију планираних активности.

Марковић је пољопривредницима препоручио да се обрате пољопривредним стручњацима за израду и попуну неопходне пољопривредне документације потребне за аплицирање код европских фондова.

Пољопривредни стручњак из Прокупља Александар Радуловић говорио је о мерама министарства пољопривреде,шумарства и водопривреде  Владе Републике Србије које оно предузима за унапређење пољоривреде истакавши да ће ове године бити издвојено више средстава него лане за подстицај развоја пољопривредне производње.

Прокупачки и топлички пољопривредници су се упознали и са најновијим системима за наводњавање, могућностима куповине нових трактора и прикључних машина, подизању пластеника за комерцијалну производњу и осигурању своје целекупне производње код осигуравајућих друштава.

 

Величина слова: