Pozajmice za kupovinu ogrevnog drveta i uglja
13. septembra 2019.
Volonteri Crvenog krsta sutra obeležavaju Svetski dan prve pomoći
13. septembra 2019.
Prikaži sve

Pozorišni festival „Lektirići eks ju fest“ počinje danas

U Narodnoj biblioteci „Rade Drainac“, danas je održana konferencija za novinare, povodom otvaranja sedmog Međunarodnog festivala za decu i mlade „Lektirići eks ju fest“. Ovaj Festival organizuje prokupačka Biblioteka uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Prokuplja.

Direktor prokupačke Biblioteke, Dragan Ognjanović, u čijoj organizaciji se ovaj Festival i održava, ovom prilikom je istakao da se u našem gradu povećalo interesovanje najmlađih za glumu i da sada postoji nekoliko pozorišnih družina.

-Ovaj Festival čini da svi osećamo veliko zadovoljstvo zbog radosti deljenja pozorišne čarolije. On je učinio da se neki novi klinci zainteresuju i zavole „daske koje život znače“. Pored divnih sadržaja, pozorišnih predstava iz različitih krajeva naše zemlje, učesnici ovog Festivala se lepo druže i iz našeg grada uvek ponesu lepe uspomene, rekao je Ognjanović.

Idejni tvorac i rukovodilac ovog projekta, Zoran Cvetković je naglasio da će na ovogodišnjem Festivalu biti odigrane dve predstave iz Severne Makedonije, kao i dve iz Bosne i Hercegovine i po jedna iz Leskovca, Surdulice, Blaca, Smederevske Palanke, Inđije, Sokobanje, Niša i Beograda.

-Festival će već danas otvoriti Dramski studio Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Kruševca, predstavom „Minut čitanka“, autora i reditelja Sandre Maksimović. Budući da je naša Biblioteka matična za Toplički okrug, predstava će se igrati u svim opštinama. Karakteristika ovog Festivala je da traje dok se ne završi, rekao je Cvetković i dodao da je tako jer se dogovaraju sa ekipama da dođu onda kada im okolnosti dozvole i da im trajanje nije ograničeno na određeni broj dana.

Konferenciji je prisustvovala i gošća iz Kruševca, reditelj Sandra Maksimović. Ona je pohvalila organizatore „Lektirića“, rekavši da nije lako organizovati ovakav jedan Festival.

-Veoma nam je drago da učestvujemo na ovom Festivalu. Lepo je da se ljudi sa istim interesovanjima na ovaj način druže. I deca se veoma raduju i kad god imaju priliku negde da gostuju i pokažu ono što znaju na sceni, vrate se svojim kućama, ispunjeni nekim novim lepim utiscima, izjavila je Maksimović i dodala da se njihova predstava „Minut čitanka“, bavi problemima školskog života i nastave, a samo jedan od njih je čitanje školske lektire.

Publiku na ovoj predstavi u Domu kulture činiće učenici Osnovne škole „Nikodije Stojanović Tatko“, a za njih će igrati 13 đaka šestog i sedmog razreda iz Kruševca. Oni su pre igranja predstave, posetili Spomen-sobu Draincu i Dečije odeljenje prokupačke Biblioteke.

Veličina slova: