Izložba posvećena NATO agresiji na našu zemlju u Galeriji “Boža Ilić”
29. marta 2019.
Treća pobeda rukometašica Topličanina
1. aprila 2019.
Prikaži sve

Pozorište kao sopstveni prozor u neki drugi svet

-Vek postojanja pozorišnog života u jednom gradu, kao što je naš grad, koji nije posebno veliki, znači mnogo. Između ostalog i to da su se ljudi u njemu borili na sve moguće načine da ga održe, a suočavali su se za tih sto godina sa ratovima, neprijateljima, raznim životnim teškoćama i nemaštinama, ali je pozorište nastavilo da živi. Znači da Prokupčani zapravo imaju smisao za estetiku, umeju da cene prave vrednosti i znaju ono što je jako bitno, a to je da zapravo bez umetnosti nema kulture, a bez kulture kao takve, ništa nema smisla, rekla je na obeležavanju 100 godina pozorišnog života u Prokuplju glumica i direktor Doma kulture „Radivoj Uvalić Bata“ Tijana Petrović.

Ona je istakla da se veoma ponosi ovim važnim i velikim jubilejom. Govoreći o publici u našem gradu, koja je kako kaže vrlo bitna u životu jednog pozorišta, ona je istakla da je  prokupačka publika posebna.

-Jeste posebna i drugačija i to govore svi glumci koji dođu iz drugih gradova i igraju za Prokupčane. Prokupačka publika ne štedi ruke kad aplaudira, smeje se glasno, plače glasno. Prokupčani zaista uživaju u pozorištu jer ga doživljavaju kao svoj sopstveni prozor u neki drugi svet, u neko drugo vreme. Mislim da smo zaista empatični ljudi, jer stalno proživljavamo patnju, sudbinu likova na sceni i mislim da to mnogo govori o našem mentalitetu, o mentalitetu naših sugrađana, istakla je Petrović.

Ona je naglasila da pozorišni radnici pokazuju svoju ljubav i svoju strast prema onome što rade, jer eto, oni su uspeli da održe pozorište čitav jedan vek, a pozorište kao takvo je prolazilo kroz sve i svašta.

-Bilo je naše pozorište i profesionalno, pa su ga ukinuli. Postoji podatak da su čak i partizani iz ovih krajeva, negde na planini Jastrebac odigrali predstavu tokom Drugog svetskog rata, što znači da je pozorište svima njima zaista bilo bitno. To se desi ljudima koji se pozorištem bave ili se zaljube odmah, čim stanu prvi put na „daske koje život znače“ ili ga ne zavole nikad. Uglavnom, svi koji se oprobaju u tome zaljube se u pozorište. To se i meni desilo kad sam bila dete i izuzetna mi je čast što sam baš sada ovde, u ovoj ustanovi kulture, na mestu direktora i što sam mogla da se obratim publici sa scene tim povodom. Nisam ni sanjala kad sam glumila kao devojčica da će da mi se desi nešto ovako. Drago mi je što smo podelili ove lepe trenutke, što pozorište beleži davnašnje početke, što traje ovoliko dugo i zato je veoma važno da se čuje da je pozorište u Prokuplju obeležilo 100 godina života, naglasila je glumica i direktor Doma kulture „Radivoj Uvalić Bata“, u okviru koga Amatersko pozorište „Hranislav Dragutinović“ postoji i radi.

Veličina slova: